2012. március 4., vasárnap

Gyors csirkecomb fűszeresen

A csirkecomb az az étel, amit talán a legtöbbet fogyaszt a családom. A férjem cukorbeteg, és feltétlenül kell a hús hogy jól is lakjon. Mert ugye zsíros kenyeret mégsem adhatok neki. Nem tenne jót a cukrának, pedig mi még mindig szeretjük, csak persze ez ma már nem sikk. Szóval térjünk a lényegre. A csirkecombokat szépen megtisztítjuk, még akkor is, ha azok már tisztítottak. Elfigyelem, a főzős műsorokat, ahol félméteres tollak lógnak a kacsából, pulykából és a csirkéből is. Pedig világhírű szakácsok dolgoznak vele. Emlékszem egyszer két duci "szakácsnő", nem szeretném megnevezni őket, egy tűzoltó társaságnak főzött, és a kacsán több volt a toll mint a párnában. No de ízlések és pofonok különbözőek. Egy szó mint száz, legyünk igényesek. Mindig legyen a hús makulátlan. Persze az eszközök se maradjanak ki. A tisztaság nem csak fél egészség. Ma már nem! Nagymamám mindig mondta, hogy életünk során 7 véka koszt kell megennünk. Szerintem nem mindegy mennyi idő alatt fogy el egy ilyen tetemes mennyiség.

Tehát a csirkecombokat, a következő keverékkel dörzsölöm be.

1 kk őrölt kömény
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt bors
1 kk őrölt koriander
1-2 gerezd fokhagyma lereszelve,

Majd hagyom addig pihenni, amíg a köretnek való párolt rizst felkészítem,
ami a következő képen készül.
1 bögre rizst egy kanál olajon üvegesre párolok, felöntöm 2 bögre vízzel, sózom borsozom. Beleteszek egy fél fej vöröshagymát, és amikor felforr takarékra állítom a lángot, lefedem és 20 percig főzöm. Nem kell a fedőt levenni, nem kell kavargatni. Ha kész apróra metélt zöldpetrezselymet teszek bele.

Mire felteszem a rizst a hús éppen eléggé átveszi a fűszerek ízét, illatát. Sózom, persze csak mértékkel. Grillen 15 perc alatt elkészül. Ha nincs grillező funkciónk, sem grillsütőnk, akkor serpenyőben sütjük. Persze olajban, és az már nem olyan egészséges, de nagyon finom. Olajban sütéshez is elég a 15-20 perc. Ezek a csirkék olyan rövid életűek, hogy a húsuk pillanatok alatt elkészül. Ha a húst ki is csontozzuk, szerintem ízletesebb, csak ugye az idő olyan rövid, és a konyha soha ne legyen börtön. Mindig annyi időt töltsünk ott, ami a legmegfelelőbb a számunkra.

Párolt rizzsel,- (sült krumplival, krumplipürével,) - és házi savanyúsággal fenséges ebéd, vagy vacsora.






















Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...