2012. május 22., kedd

Házi szecsuani chilis olaj

Egyre több olyan étel készül mindannyiunk konyhájában, ahol számunkra egzotikus élelmiszereket használunk. 
Sokan keressük a megfelelő házi elkészítési módjukat. Nem csak azért, mert így sokkal olcsóbbak, hanem azért is mert tudjuk mi van benne. A tudatos táplálkozás egyik alapja, hogy tisztában legyünk azzal mit eszünk, és mit adunk szeretteinknek.
A másik érv, amiért házilag állítjuk elő ezeket a dolgokat az az, hogy nem lakik mindenki nagyvárosban, vagy annak közelében, és nem szívesen adunk ezreket az utazásért, vagy a webshopnak egy pár száz forintos dologért. Szerintem ez érthető is. 

Ez a chilis olaj könnyen elkészíthető, és mindemellett kitűnő ízesítő.

Hozzávalók


500 ml repceolaj, növényi olaj, vagy más, semleges ízű olaj
2 újhagyma,
50 g gyömbér,
100 g chili por
2 csillagánizs


Keverjük össze a chili port és csillagánizst egy közepes méretű hőálló tálba. Tegyük félre.
 Tegyük a repce olajat, az újhagymát és a gyömbért egy közepes lábasban.
Melegítsük, amíg az olaj füstös és illatos lesz. Ez nem azt jelenti, hogy füstöltessük az olajat és olyan forróra hevítsük. Ez  azt jelenti, hogy, ahogy melegszik, egyre inkább érezzük az illatokat, akkor jó, amikor füstös illatra emlékeztet.
Vegyük  le az olajat a tűzről, és dobjuk bele a zöld hagymát és a gyömbért. Óvatosak legyünk, mert a nedvességtől csapkodhat az olaj, vigyázzunk nehogy megégessen.
Hagyjuk kihűlni egy kicsit, és öntsük rá a chili port meg a csillagánizst.
Jól keverjük össze és hagyjuk ülepedni, legalább 12 órán keresztül, amíg az olaj kiválasztódik, és úszik a tetején.  

Óvatosan öntse le az olajat egy edénybe, lefedve, szobahőmérsékleten, legalább egy hónapig eláll. Ne tegyük hűtőbe, az olaj féléket nem kell hűtőben tárolni, mert homályos és zavaros lesz.

A receptet itt találtam.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...