2012. május 9., szerda

Spenótos, gorgonzolás kosárkák




Egyik legfinomabb zöldség talán a spenót. Most a piacok tele vannak frissen szedett spenóttal. Nem győzöm eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a gyerekek időben megszeressék ezeket az értékes növényeket. 
Ha finom kis pitéket készítünk nekik gorgonzola sajttal, vagy ha valaki nem szereti az ilyen jellegű sajtokat, akkor juhtúró és tehéntúró keverékkel helyettesítheti. Akkor is tökéletes harmóniában lesznek az ízek. De ha csak a tehéntúrónál maradunk, kevés sóval, esetleg petrezselyemzölddel szintén érdekes ízű ételt szolgálhatunk fel.
Érdemes megpróbálni.

300 g házi omlós tészta:

250g liszt,
125g szobahőmérsékletű vaj kis darabokra vágva,
1 tojás sárgája,
2 evőkanál hideg víz
só,

a töltelékhez:

200g friss spenót,
150g tejszín,
2 tojás,
100 g gorgonzola sajt (vagy hasonló)
2 evőkanál parmezán sajt,
só, bors,

tészta:
Keverjük össze a tojás sárgáját a vajjal, adjunk hozzá két kanál hideg vizet és keverjük össze. Adjuk hozzá lisztet és a sót (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis vizet, hogy a tészta sem nem kemény sem nem lágy legyen). Formáljuk téglalapra, és csomagoljuk be  folpackba. 
Tegyük hűtőbe egy órára. Sodorjuk ki vékonyra és villával szurkáljuk jól meg. Szaggassunk belőle kerek lapokat a formának megfelelő méretűre. Tegyük kivajazott, kilisztezett formába, és töltsük meg a töltelékkel. Tetejére tegyünk rácsokat a maradék tészta felhasználásával. kenjük meg tojással.


A töltelék:
Forró sós vízbe főzzünk parajleveleket, szűrjük le  és hagyjuk  kihűlni. Egy tálban keverjük össze a tojásokat a tejszínnel, reszelt parmezán sajttal, tegyük bele a spenótot,  a gorgonzola sajt darabot. sózzuk, borsozzuk.

sütjük 180 ° C-on kb 20 percig 



 

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...