2012. június 2., szombat

Csirkehúsleves házitésztával


Van valami megnyugtató egy csirke húslevesben. 
Igazi házi tészta teszi teljessé, finommá, és gyógyítóvá. Mert nagyon jól tudom,hogy a húslevesnek gyógyító ereje van, hiszen ezt csináltam, ha valamelyik gyerekem beteg volt, bár szerencsére emiatt nagyon ritkán kerülhetett volna az asztalra, és ezt csinálta már az én anyám is, és az ő anyja is. 
A házi tésztánál, amit a levesünkbe szeretnénk tenni, csak egy valamire kell figyelni. Legalább egy órával a felhasználás előtt legyen kész, hogy kellő képen meg tudjon szikkadni mielőtt a levesbe főznénk, különben zavarossá teszi a levesünket. És higgyétek el, nem csak a cérnametélt, meg csiga tészta való a levesbe. Egyszer meg kell kóstolnotok a szélesebbre, tejjel készültet is.

Leves:  
1 csirkéből főzött alaplé (kb. 2 liter)  
1 tk olívaolaj  
1/2 vöröshagyma felkockázva  
1-2 gerezd fokhagyma apróra kockázva  
3-4 db sárgarépa kockára vágva  
2-3 db petrezselyem gyökér kockára vágva  
3 szár zellert kockára vágva  
1 babérlevél  
tengeri só és frissen őrölt bors, ízlés szerint  
1/2 teáskanál szárított kakukkfű vagy bazsalikom  
az alap lében főzött csirkehús  
friss petrezselyem, apróra vágva

 A hagymát puhára megpároljuk az olívaolajban, körülbelül 3-4 percig. Hozzáadjuk a fokhagymát, és főzzük 30 másodpercig. Hozzá öntjük a húslevest és a többi hozzávalót. Közepes lángon főzzük 1-2 órát. 

tészta 


200 g liszt
1 tojás 
csipet só 
1-2 dl tej

A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a simára habart tojásokat, és összegyúrjuk annyi tejjel, hogy kemény tésztát kapjunk. Vékonyra nyújtjuk, és felszeleteljük. A legegyszerűbb egy pizzavágóval szeletelni. Egy órát kiterítve száradni hagyjuk. Forró sós vízben kifőzzük, és a leveshez adjuk. Petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...