2012. június 16., szombat

Zöldborsós borjúmirigy sós citrommal


Néha, amikor a városunkba nem csak zacskós marha kerül, hanem valamelyik ismerős marhát vág, vagy valamely ismerős, aki könnyen hozzá tud jutni, és éppen tudja milyen jó kis étel készülhet belőle, akkor kerül egy kis mirigy az asztalra. Nem mindenki szereti, és nem is mindenki tudja igazán jól elkészíteni. Szerencsére egy jó kis recept alapján nagyon finom ebéd kerekedik belőle. 

Hozzávalók 

500g borjúmirigy
1 liter tej
4 babérlevél
2 evőkanál olívaolaj
10 kis fekete olajbogyó magok nélkül, apróra vágva
1 kis sós citrom
100g friss vagy mirelit zöldborsó
Néhány szál petrezselyem
6 kardamom mag, a héja eltávolítva és finomra őrölve
100g galambbegysaláta vagy porcsin
1 ek vaj
1 citrom leve

A borjúmirigyet egy órán át hideg vízben áztatjuk. Alaposan leöblítjük, majd a tejben a babérlevéllel és egy csipet sóval feltesszük főni. Lassan főzzük, kb. 5-10 percig.
Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. miután kihűlt. Vágjuk úgy fel. mint egy kalácsot, a vastag részeket távolítsuk, el amennyire lehet. Végül is nem gond, ha itt-ott pici rajtamarad.
Nagy serpenyőben megmelegítjük az olajat, és hirtelen kisütjük benne a szeletelt mirigyeket, akkor jó, ha kezd barnulni. Adjuk hozzá az olajbogyót, a citromot, a zöldborsót és a petrezselymet, szórjuk meg az őrölt kardamommal és adjuk hozzá a vajat.
A saláta leveleket helyezzük egy tányér közepére, halmozzuk rá a mirigyeket, majd a citromlét facsarjuk a serpenyőbe, egy pillanatra visszatesszük a tűzre, hogy a pörkök leoldódjanak, és az összes lével meglocsoljuk a tálra halmozott ételt, mint egy salátát.
Egy ötlet, ha nem kapunk sóscitromot. Apró szemű citromot válasszunk, egy órát áztassuk sós vízben, hogy minden szennyeződést le tudjunk róla tisztítani. Ezután nagyon sós vízben addig főzzük, amíg megpuhul. Ugyan úgy használhatjuk, mint a konzervként vásárolt sóscitromot. Egy későbbi alkalommal leírom hogyan kell készíteni, a finom sós citromot.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...