2012. július 28., szombat

Csirkemell tekercsek cukkinival és mozzarellával



Annyira jó, hogy egyre több zöldség kínálja magát a piacon. Nagy örömömre a kertem is egyre több mindennel hálálja meg a Párom gondoskodását.
Mivel szívesebben cipelek haza egy nagy görögdinnyét, mint egy cukkinit,  ezért a komposzthalom tetején díszlő szépség alatt néztünk szét, hátha találunk valamit. Szerencsénk volt. Egy közepes méretű ránk kacsintott.
Ebben a párás időben most már egyre több tököcske lesz leszedhető méretű. 
A csirkemell a kedvenceim egyike, hiába mondják sokan, hogy ízetlen, száraz hús. Persze hogy száraz annak, aki nem tud vele mit kezdeni, mert csak bele teszi a serpenyőbe, és hagyja, hogy az a kis nedvesség és kisüljön belőle. De ha ízesíti, és csak addig süti, ameddig a csirkehúsokat feltétlenül meg kell sütni, egy ízletes ételt tálalhat. Ilyen ez a cukkinis csirkemell is, megbolondítva egy kis olasz ízzel, egy kis mozzarellával, a citrom meg csak azért kerül rá, mert fontos a csirkére, és persze a mediterrán hatás kedvéért is kell.

hozzávalók:
 
1 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 közepes cukkini, reszelve
1/4 csésze + 2 evőkanál kemény sajt reszelve
3 dl sovány mozzarella reszelve
só és bors, ízlés szerint
8 vékony szelet csirkemell
1/2 csésze zsemlemorzsa 1/2 evőkanál olasz fűszerkeverékkel
1 citrom, leve
1 evőkanál olívaolaj
só és bors frissen reszelve

Elkészítés: 

A csirkemell szeleteket vágjuk vékonyra, öklünkkel óvatosan klopfoljuk egyenletes vastagságúra.
Közben melegítsük a sütőt 210 fokra.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, és a fokhagymát pirítsuk meg benne addig, amíg az illatát meg nem érezzük. Ekkor tegyük bele a reszelt cukkinit, szórjuk rá a reszelt kemény sajtot, pirítsuk 3-4 percig kevergetve. Hagyjuk kihűlni, és tegyük bele a mozzarella sajtot is, amit apróra tépünk, vagy kis kockára vágunk. Keverjük alaposan össze.
A csirkemelleket kenjük meg ezzel a keverékkel, és tekerjük fel lazán. A citrom levét keverjük össze az olajjal, ezzel kenjük meg a tekercseket, forgassunk a fűszeres zsemlemorzsába, és tegyük egy olajjal kikent tepsibe úgy, hogy  a tekercsek találkozási része legyen alul, akkor nem kell fogpiszkáló a rögzítéshez. Enyhén permetezzük meg olajjal, és 25-30 perc alatt süssük készre őket.
Salátával tálaljuk.
Megjegyzés: Alacsony zsírtartalmú étel, a diéta része lehet. Persze csak akkor, ha nem burgonya, rizs, vagy tészta a köret.





 



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...