2012. július 8., vasárnap

Paradicsom zselé



A paradicsom egy igazi csoda. Nekem a kedvenceim egyike. Szeretem nyersen, és szeretem főzve, sütve, szóval mindenhogyan, minden mennyiségben jöhet. Az egyik legsűrűbben forgatott lexikon így ír róla
 
"Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C vitamin  (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint.  
Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.
Hámozva a diétás étrendbe is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik." ( Wikipédia)


Aki szereti, szívesen fogyasztja, viszont sajnos elég sokan vannak, akik nem szeretik. Ez a zselé nekik segít elfogadni és megszeretni a paradicsomot. Fogyaszthatjuk hússal, sajttal, süteményben töltelékként, vagy csak egy szelet vajas kenyérrel.

hozzávalók: 
 

750ml paradicsomlé
550 g cukor 
1 citrom leve,
1 vaníliarúd, csak a kikapart magok 
1 / 2 teáskanál őrölt fehér bors



Alaposan mossuk meg a paradicsomot, és passzírozzuk le. Ha nincs passzírozónk törjük össze a kezünkkel, kb 5-10 percig főzzük, hogy kicsit megdinsztelődjön, és szűrőn tuszkoljuk át a levét, hogy a héja és a magja a szűrőbe maradjon.
Öntsük a levet egy lábasba, tegyük hozzá a cukrot, Tegyük bele az összes hozzávalót és kezdjük el főzni. Keverjük állandóan alacsony lángon, amíg a cukor feloldódik, ez körül-belül 10-15 perc, amikor egy tányérra cseppentve bebőrösödik, és a kezünket, ha végig húzzuk rajta, beráncosodik, akkor jó a zselé. Töltsük üvegekbe, zárjuk le és vízfürdőben 10 percig dunsztoljuk. Az edényben hagyjuk kihűlni.  Címkézzük fel az üvegeket, és tegyük a kamra polcra.


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...