2012. augusztus 8., szerda

Borsos szilvalekvár





Hull a szilva a fáról........ énekelhetnénk, hiszen tényleg javában szedjük a szilvát. Jó házi pálinkának, és persze némi finomságnak a konyhába. Az egyik kedvencünk a borsos szilvalekvár, ami kellő képen pikáns a kedvelt tésztánkba, a tepertős papucsba. Elkészítése nagyon egyszerű, és a legjobb a jó érett veres szilvából készített. Ha a sütésálló pektint adjuk hozzá, egy óra alatt kész. Ha nem szeretnénk semmilyen adalékot hozzáadni, akkor várjunk szeptemberig, amikor a nemesebb besztercei szilva érik, és abból főzzünk jó sűrű lekvárt, és azt ízesítsük a hozzávalókkal. Persze akkor járjunk el így, ha tésztákba szeretnénk tölteni, egyébként nem szükséges. Sült húsok mellé kanalazva is kitűnő. Minden képen ki kell próbálni, egy kiló szilvát megér. 



1 kg szilva (veres szilva) 
1/2 csésze víz
 
2 csésze cukor
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál pektin (dzsemfix) 
1 evőkanál. frissen őrölt fekete bors



Finomra vágjuk a szilvát, nem hámozzuk, csak magozzuk. Egy nagy fazékban feltesszük főni, és hogy le ne égjen öntünk hozzá egy fél csésze vizet. Lassú tűzön lefedve 5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, és folyamatos keverés közben további 5 percig főzzük. Ezután burgonyatörővel összetörjük a szilvát. Ne használjunk bot mixert, vagy egyéb elektromos kütyüt, mert nem lesz szép a lekvárunk. Ezután hozzáadjuk a citromlevet, és ismét felforraljuk. Beletesszük a pektint,keverjük meg, és egy percit forraljuk. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a borsot. Töltsük üvegekbe. Amikor az üvegeket ¾-ig töltöttük a légbuborékokat fa spatulával tüntessük el, majd töltsük tele az üvegeket. Zárjuk le, forró vízfürdőben sterilizáljuk, forrástól számítva 10 percig. Az edényben hagyjuk kihűlni, 24 óra elteltével ellenőrizzük az üvegeket, hogy jól zárnak-e, majd címkézzük és tegyük a kamrába.

Feltétlenül kóstoljuk meg, ha borsosabban 

szeretjük, tegyünk bátran még hozzá. Ha színes borsot használunk pikánsabb, míg ha fehér borsot, enyhébb ízű lesz a lekvárunk. A lényeg, a bors mindig frissen őrölt legyen

















Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...