2012. augusztus 15., szerda

Fokhagymás-sajtos tekert rudacskák



 A gyerekek szívesen ropogtatnak valamit teával vagy kakaóval. Bár nálunk újabban a tejeskávé a nyerő, finom malátakávé. 
Bevallom, én is szívesen kortyolgatok belőle, és szeretem belemártogatni a péksütiket. Ez a kelt tésztából készült tekercs viszonylag gyorsan elkészíthető, a délutáni nasira már kész is lehet.

hozzávalók:

3 csésze sima vagy kenyérliszt,
2 ½ teáskanál száraz élesztő 
1 evőkanál porcukor 
1 ½ teáskanál só 
1 ¼ csésze meleg víz
1 evőkanál repceolaj 
1 csésze frissen reszelt cheddar sajt
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva 
olaj a megkenéshez

Elkészítés:

Vajazzunk ki egy tepsit és tegyük félre. 
Keverjük össze a fele lisztet és az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot és a sót egy nagy tálba, adjunk hozzá a meleg vizet (kb 50 fokos) és az olajat; keverjük közepes sebességű elektromos keverővel, amíg sima lesz, 3-4 perc. 
Keverjük hozzá a fokhagymát, és a maradék lisztet szükség szerint, hogy egy sűrű tésztát kapjunk.
Kapcsoljuk ki a gépet és a tésztát tegyük rá egy lisztezett felületre és gyúrjuk át 4 vagy 5-ször, vagy amíg sima és rugalmas nem lesz. Osszuk a tésztát négyfelé, és a negyedeket 10 felé.
A tésztából sodorjunk rudakat, azután csavarjuk meg a rudak végét ellentétes irányba, és a közepénél megfogva, engedjük, hogy összetekeredjenek. Helyezzük az előkészített tepsibe egymástól 2 cm távolságra, kenjük meg olajjal, és szórjuk meg reszelt sajttal. Hagyjuk megkelni 40 percig, azután 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük készre. Tálaljuk melegen.


















Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...