2012. augusztus 11., szombat

Körtetorta



Imádom a nyarat. Soha nem mondom, hogy melegem van. Szerencsés alkat vagyok, nem szenvedek a 40 fokban sem. Párom szerint előző életemben a Szaharában éltem. Persze ez csak vicc. 
A körte az egyik legfinomabb gyümölcs ami valaha fán termett, igaz, nekem mindig az a legfinomabb ami éppen terem. - Lehet hogy gyümölcs függő vagyok? - Vétek lenne , ha legalább egy körtetortát nem sütnénk belőle. Ez egy nagyon finom süti, az elkészítése sem egy örökkévalóság. Egy óra alatt elkészül, és az ebéd után tökéletes desszert. 
Hozzávalók:
4 érett körte kisméretű, hámozott, vágjuk nagyobb darabokra 
220 gramm sima liszt
 
100 gramm méz
 
110 gramm barna cukor
 
1 nagy tojás
 
150 ml teljes tej
 
120  gramm vaj
 
1 1/2 teáskanál sütőpor
 
1 teáskanál őrölt fahéj
 
1 teáskanál őrölt gyömbér
 
1 citrom reszelt héja
 
1/2 teáskanál só
 
porcukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 ° C. 
A vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a mézet, a citrom héját, valamint a tejet. Keverjük simára. Szitáljuk össze a lisztet, sütőport, sót, fahéjat és a gyömbért, adjuk hozzá a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz, és keverjük egészen addig, amíg sima lesz. Vigyázzunk, ne keverjük túl. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23 cm-es tortaformát
Öntsük a tésztát a formába, majd rakjuk a körte darabokat a tetejére, kicsit nyomjuk őket a tésztába, hagyjuk, hogy a tetején láthatóak legyenek a körtedarabok. Süssük meg a tortát körülbelül 40 percig, vagy tűpróbáig. 
Hagyjuk kihűlni, és porcukrozzuk meg.






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...