2012. szeptember 21., péntek

Fahéjas szőlős tekercs citrommázzal


Végre itt a szőlő szezonja. Minden polc tele a jobbnál-jobb szőlővel. Nem csak frissen fogyasztható, kitűnő süteményekbe, ételekbe, nagyszerű lekvár készíthető belőle.
Ez a tekercs eredetileg áfonyával készült, de megpróbáltam és kitűnő szőlővel is. A citrommáz csak emel az élvezeteken.



Hozzávalók
A tésztához:

¾ csésze zsíros tej, langyosan
1 csomag instant élesztő
3 nagy tojás, szobahőmérsékletű
1 teáskanál vanília kivonat (nem kötelező)
4 ¼ csésze sima liszt
½ csésze kukoricaliszt
½ csésze kristálycukor
1 ½ teáskanál só
12 evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékletű

A töltelékhez:

¾ csésze csomagolt világos barna cukor (ne használjunk sötétet, mert akkor túl erős a melasz íz) viszont elkészíthető kristálycukorral is, ha nincs más
2 ½ teáskanál őrölt fahéj
⅛ teáskanál só
500 g friss apró szemű kék szőlő vagy áfonya
1 ½ teáskanál friss citromhéj
5 evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékletű

A máz:
3 evőkanál frissen facsart citromlé
½ teáskanál citromhéj
2 evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékletű
1 teáskanál vanília kivonat
2 csésze porcukor
csipet só

Elkészítés:

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és tegyük félre.
A tejes langyosítsuk meg, oldjuk fel benne az instant élesztőt, tegyünk hozzá egy csipet cukrot, és futtassuk fel. A lisztet és a keményítőt szitáljuk át, tegyük hozzá a többi cukrot, sót, vanília kivonatot. Azután mélyedést készítünk a lisztes keverék közepébe és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, és elkezdjük dagasztani. A vajat kicsit megolvasztjuk, annyira csak, hogy nagyon lágy legyen, és hozzádolgozzuk a tésztánkhoz.
Egy óra alatt megkelesztjük. Elnyújtjuk, és megszórjuk fahéj és cukor keverékkel, rászórjuk a leszemezett szőlőt, esetleg áfonyát. Összetekerjük, és 8 részre vágjuk.  Ha túl vastagnak találjuk, vágjuk 12 részre. Lapjával helyezzük a kibélelt tepsire, takarjuk le, és kelesszük újra 1 órát.
200 fokra melegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk hűlni.
A citromos mázat elkészítjük, úgy hogy a lágy vajat a citromlével és a citromhéjjal habosra keverjük, majd egy csipet sót és a porcukrot hozzáadjuk. Az állaga olyan legyen, hogy a tekercsek tetejére csíkokat tudjunk vele húzni.
5 perc hűlés után a citromos mázzal áthúzzuk és azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: A tésztából dupla mennyiséget is készíthetünk, mert jól fagyasztható, és felhasználás előtt egy órával kivéve felengedve máris felhasználható





Bár utólagosan, de álljon itt egy nagyszerű főzési tipp a napi fortély gyanánt. A tojás főzővizébe tegyünk egy teáskanál szódabikarbónát, és a tojások héja könnyen le fog jönni, anélkül, hogy a tojás fehérje megsérülne.




2 megjegyzés:

duende írta...

Fantasztikus! Vittem! :)

Zsóka írta...

Őrülök hogy neked is tetszik. A vaj meg csak részlet kérdés.
Szívesen látlak máskor is.

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...