2012. szeptember 17., hétfő

Fokhagymás sajtos pogácsa




 Sós aprósüteményből soha nem elég. A családom körében nagyon jól szerepelt az alábbi recept. Érdemes elkészíteni.

hozzávalók:

2 csésze liszt
3 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál fokhagyma por (szárított fokhagyma őrölve)
1/3 csésze hideg, kockára vágott vaj
1 csésze reszelt trappista sajt (cheddar sajttal jobb)
1/2 - 2/3 csésze hideg tejet

A sütőt melegítsük elő 180 fokra
Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fokhagyma port. Morzsoljuk össze a vajjal, robotgépben keverve 3-4 fordulat. Tegyük bele a sajtot, és adjuk hozzá a tejet. Lehetőleg minden jó hideg legyen és gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjanak össze a hozzávalók, mert nem lesz kellő képen omlós a kekszünk. Nyújtsuk 1-1,5 cm vastagra, és apró kerek kiszúróval szaggassuk ki. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 9-10 perc alatt kisütjük.
Amikor kivettük a sütőből ecsettel kenjük át, olvasztott 1 evőkanál vaj, ½ teáskanál fokhagyma por és ½ teáskanál szárított bazsalikom keverékével.




Egy kis fortély

Ilyenkor ősszel, igyekszünk minden napsütéses órát kihasználni a házban és a ház körül. Arra gondoltam, ehhez osztom meg veletek azokat az ötleteket, amelyekre rátaláltam, vagy éppen magam jöttem rá. Remélem nem csak az én segítségemre vannak ezek a nagyszerű praktikák.

Az első talán, a számomra oly kedvesnek talált, - hogyan őrizzük meg a csempe ragyogását, olcsón, és minél kevesebb munkával - projekt közzététele. Ez a hatalmas találmány pedig a férjeink által oly előszeretettel használt autó wax. Egész délelőtt képes az autót szépíteni. Mossa, waxolja. Szép fényesre, hogy a napsugár is hanyatt essék rajta.


Mi se tegyünk másként.
Miután megtisztítjuk a csempénket, és csaptelepeinket, a zuhanyt, vagy zuhanykabint, fogjuk a férjünk féltve őrzött autófényesítő waxos flakonját és a címkén feltüntetett mennyiséget összekeverjük a szintén feltüntetett víz mennyiségével. Ezt azért írom így, mert minden termék mást ír, ezért nem is általánosíthatok. Ezzel a folyadékkal mossuk át a felületeket, majd töröljük szárazra. Úgy működik mint az autóknál, szép fényt kölcsönöz, és a víz lepereg róla, ezáltal is megkímél bennünket a fáradságos tisztítástól, nem elhanyagolható a gyönyörű fényes felület, amit a barátnőnk irigyel, és mi csak mosolygunk, amikor eláruljuk a trükköt.
 Amikor ismét következik a csempe tisztítása, már sokkal könnyebben fog menni, mivel nem lesz szappanlerakódás, sőt vízkőképződés is nehezebben jön létre. Tehát bárhogy is vesszük, költséghatékony, és energiakímélő megoldás. Bizonyára a ház urai sem fognak kifogást emelni amiatt a havi 1 kupica autóviasz miatt.


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...