2012. szeptember 3., hétfő

Habcsókos krémes


A legújabb kedvenc a családban, a habcsók.
Először is a saját tyúkjaim tojják a tojást, másodszor a háztartásom frissült, és nagyon jó kis Ignis tűzhely boldog tulajdonosa lettem. Így, hogy a hőmérséklet beállítása már nem a szerencse műve, sokkal bátrabban nyúlok bonyolultabb recept után.
Ez egy kicsit melósabb süti, mint amit tőlem megszokhattatok, de garantálom, hogy megéri a ráfordított időt. Nekem a ribizli lekvárom volt felbontva, ezért használtam azt, de biztosan jó mással is. A következő próba, ami két hét múlva esedékes, baracklekváros lesz.



tészta

2 teljes csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1/2 csésze kristálycukor
200 gramm vaj vagy margarin
4 tojássárgája
1 üveg fekete ribizli lekvár

habcsók:

6 tojás fehérje
2 csésze kristálycukor
2 lapos evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál apróra vágott mandula vagy dió



krém: 

 1/2 liter tej
2 evőkanál sima liszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 zacskó vaníliás cukor
2 tojás sárgája
150 g vaj vagy margarin 

Előkészületek:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokosra, és vágjunk 23x36 cm-es  tepsibe illő sütőpapírt 2 darabot, és majd azon nyújtsuk majd el a tésztánkat. 

tészta: 

Szitáljuk össze a lisztet a sütőporral, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat. Csináljunk mélyedés a közepébe és adjuk hozzá a tojássárgáját. Gyúrjunk belőle tésztát és osszuk két részre. Formáljuk tégla alakúra, és nyújtsuk el tepsi méretűre.
Helyezzük a tepsibe, és kenjük meg ribizli lekvárral. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük 175 fokon. Kivéve rákenjük a habunk felét, megszórjuk a mandulával, és visszatesszük a sütőbe, 150 fokra mérsékeljük a hőt, és további 15 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.  A másik lappal ugyan így járunk el.

Habcsók: 

A tojásfehérjét verjük habbá. Amikor félig van felverve a hab, akkor kanalanként adagoljuk bele a hozzávalókat, és kemény habbá verjük.


Krém: 

250 ml tejet keverjük össze a liszttel, a keményítővel, a cukorral, a vaníliás cukorral, és a tojássárgájával. A többi tejet felforraljuk, és forrón adjuk hozzá a keverékhez. Visszatesszük a tűzre és sűrűre főzzük, majd folpackkal lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
A vajat keverjük habosra és kanalanként adjuk a krémünkhöz.
A krémet kenjük a tésztalapunkra, és fedjük be a másik tésztával. Hagyjuk a hűtőben pihenni egy éjszakát. Következő napon szeletekre vágjuk és tálaljuk.








3 megjegyzés:

kerti tippek írta...

Szia! Nekem még korán van, de mit mikor kell kenni a tésztára? Először megsütöd a tésztát, és melyik habot teszed rá?

Zsóka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Zsóka írta...

Én meg csak most jöttem haza, de máris. A tésztát kinyújtod, és tepsibe teszed, megkened lekvárral. Be a sütőbe 15 perc, majd kiveszed, és rákened a hab felét, vissza a sütőbe. A másik lapnál ugyan az a feladat, amikor mind a két habcsókos lapot megsütötted, akkor a kihűlt krémmel megkened, és egymás tetejére teszed. Másnap a legfinomabb. Remélem nagyon nem késtem a válasszal. Sok sikert, és jó étvágyat hozzá!

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...