2012. szeptember 27., csütörtök

Könnyű krémes banános szelet



Ez a nap már az én napom. Reggel a piacon igazán finom zöldségek és gyümölcsök kínálták magukat, az őszi nap fényében. A gyönyörűséges karfiolok, sütőtökök, mind azt szerették volna, ha hazaviszem őket. De a kamra sajnos nem feneketlen katlan, ami mindent befogadna. Sok dologról le kell mondani, mert a polcok már nagyon tele vannak, tehát csak olyanokat veszünk, amit fel is használunk. 
Bevallom őszintén, szívesen halmozom fel az élelmiszereket, és ezt néha túlzásba is viszem. Ezért fordulhat elő az, hogy 5-6 éves szilvalekvár is van a polcon. Nincs semmi baja, tökéletes most is, és várja, hogy valami finomság részese legyen. 
A banán szintén egy olyan gyümölcs, ami nem fogyhat el a hűtőből. Én nagyon szeretem. Amikor még csak egy kilót adtak minden vevőnek, - mert volt ilyen időszak, - képes voltam érte kétszer is sorba állni. Mire hazaértem, alig volt a kosárban mutatóba egy vagy két darab. Szerencsére ez ma már nem így van, bármikor lehet kapni, és sok féle képen lehet használni. A mai krémes banános szelet, csak holnap lesz igazán élvezhető, kell, hogy pihenjen egy éjszakát. Elkészítése annyira könnyű, de a végeredmény igazán kivételes. Az érett banán íze tökéletes a pudinggal, és a könnyű tejszínes krémsajttal. A karamell öntet csak emel a sütemény élvezhetőségén. El is maradhat, de azzal együtt lesz teljes.

Hozzávalók:
200 g omlós keksz apróra törve
100 g olvasztott vaj
250 g krémsajt
250 ml tejszínből vert kemény hab
1 tasak zseléfix
300 g porcukor
1 cs pudingpor banán, vagy vanília ízű
250 ml tej
3 banán szeletelve.

Az apróra tört kekszet keverjük össze az olvasztott vajjal, nyomkodjuk egy tortaformába és süssük 10-15 percig 180 fokon.
Hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a pudingot, a pudingporból és a tejből. Ízlés szerint cukrozzuk 2-3 evőkanállal.
Hagyjuk kihűlni.
Közben a krémsajtot keverjük simára a porcukorral, majd adjuk hozzá a kemény tejszínhabot és a zseléfixet . A keveréket simítsuk a sült kekszünk tetejére, tegyük rá a banánszeleteket, erre a pudingot. Tegyük hűtőbe legalább 2 órára, de még jobb, ha egy éjszakán át van a hidegen.
Tálaláskor friss tejszínhabot teszünk rá,  és áthúzzuk karamell öntettel, valamint díszítsük banánkarikával.




Karamell öntet:

100 gr cukor
50 gr vaj
1 dl tejszín

Egy lábasban felolvasztjuk a cukrot. Amikor aranyszínű, hozzáadjuk a vajat. Továbbfőzzük, és amikor már szépen buborékosan forr, bele öntjük a tejszínt, és addig kevergetjük, míg ismét felforr.

Napi fortély:
Egyszerűbb módja, hogy 15 dkg vajkaramellát kibontunk a papírjából, hozzáadunk 1 dl tejszínt és összeforraljuk. tökéletes karamell öntet lesz belőle ahhoz, hogy feldobjunk vele egy sütit, vagy akár csak valamilyen gyümölcsre csurgassuk.



 

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...