2012. október 13., szombat

Kefires pogácsa





Második éve fogyasztjuk párommal a kaukázusi kefirt  amit minden nap magam készítek. Ne gondolja senki, hogy ez egy hosszadalmas tortúra, csupán pár percet vesz igénybe. A hatása pedig valami fantasztikus. Most viszont valahogy úgy esett, hogy maradt egy nagyobb adag belőle. Adva volt tehát egy kis pogácsa készítése. A tejfölös pogácsa receptje alapján készült, de tejföl helyett jó sűrű kefir került bele. A pogácsa viszont sokkal finomabbra sikerült, mint eddig valaha is. A leesett forgácsokat összegyúrva, egy kevés lekváros papucs is készült, a férjem nagy örömére, természetesen házi szilvalekvárral.

hozzávalók

1 kg sima liszt
50 dkg margarin
4 dl kefir
4 tojássárgája
2 teáskanál só
5 dkg élesztő
1 tojás a tetejének a kenéséhez


A langyos kefirben felfuttatjuk az élesztőt, bele keverjük a tojások sárgáját. A lisztet a sóval összekeverjük, és a  margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a felfuttatott kefires élesztőt, és közepesen kemény tésztává összegyúrjuk. 2 cm vastagra kinyújtjuk és összehajtogatjuk. Lefedve fél órát pihentetjük. Ezt a hajtogatást pihentetést még kétszer megismételjük, azután 2-3 cm vastagságúra kinyújtjuk, felvert tojással megkenjük, a tetejét késsel bevagdossuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk, 10 percet pihentetjük, azután előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...