2012. november 5., hétfő

Csokoládés kifli







A csokis kiflihez alig kell valami, és pillanatok alatt elkészül. Pedig kelt tészta, de mivel a hideg sütőbe tesszük, ahogy melegszik a sütő hőmérséklete, úgy kezd a kifli kelni, tehát nem kell plusz idő az ujrakelesztéshez.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
csipet só
5 dkg vaj vagy margarin
1 db tojás

töltelék

10 dkg csokoládé apróra vágva
2 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál jó minőségű kakaó
2-3 evőkanál cukor

A tejet megmelegítjük, feloldunk benne 1 kanál cukrot, és az élesztőt. 
A lisztet tálba szitáljuk, mélyedést készítünk a közepébe, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a maradék cukrot, a csipet sót, beleöntjük a közben felfutott élesztős tejet, és alaposan megdagasztjuk. 
A vajat megolvasztjuk, a már megdagasztott tésztánkhoz adjuk, és jól beledolgozzuk. 
Lisztezett tálba rakjuk, betakarjuk és fél-egy óra alatt megkelesztjük. Tehetjük kelesztőtálba, akkor még gyorsabban megkel. A tölteléket elkészítjük eközben úgy, hogy minden hozzávalót összekeverünk.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, az egyiket vékonyra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, azután a másik vékonyra nyújtott tésztával beborítjuk, csíkokra, majd háromszögekre vágjuk, és a szélesebb oldalánál kezdve feltekerjük, kifliket formálunk belőle. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejét felvert tojással megkenjük, és a hideg sütőbe tesszük, így kezdjük el sütni. A sütőt 180 fokra állítjuk, és kb 25-30 perc szükséges a sütéshez. A következő tepsihez elegendő 15 perc.

Legfinomabb langyosra hűlve. 





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...