2012. december 17., hétfő

Ablakos mézes




Régóta töröm a fejem, hogyan készíthetném el azt a mézeskalácsot, aminek a közepét ólomüveg szerű cukor díszíti. Vasárnap a TV-t nézve megvilágosodtam. A karácsonyi készülődés közepette, elárulták mindenkinek a titkot. Kemény cukorkát kell durvára törni és a kilyukasztott tésztát azzal megtölteni, és úgy megsütni. Ki kellett próbálnom, és a végeredmény fantasztikus lett. Nem mellékes, hogy a cukros rész is nagyon finom. Persze a díszítés még odébb van, de van még pár nap. Az alapreceptet évek óta készítem már sajnos nem emlékszem hol találtam, de nagyon jól bevált, és használom.


50 dkg porcukor
6 egész tojás
2 teáskanál szódabikarbóna
40 dkg méz
30 dkg margarin
1,5 kg liszt
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék vagy mézeshez illő őrölt fűszerek a saját ízlésünknek megfelelően
2 csomag töltetlen savanyú cukor




Egy nagy tálban simára keverem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a szódabikarbónát, és a mézeskalács fűszerkeveréket.

Vízgőz fölött egyneművé olvasztom a margarint és a mézet. Amikor felolvadt, hozzákeverem a tojásos masszához, majd folyamatos keverés mellett a lisztet is belekeverem. Viszonylag híg tésztát kapunk. A tálat folpackkal lefedjük, és 1-2 napig pihentetjük szobahőmérsékleten.

A pihentetett tésztát ½ cm vastagságúra kinyújtom, és kiszaggatom a formákat. Egy kisebb formával kiszúrom a közepüket. A savanyú cukrot színenként durvára töröm, és a tészta közepén kiszúrt lyukat megtöltöm vele.




175 fokos előmelegített sütőben sütöm 8-10 percig.

A kihűlt mézeseket tálra rakom, fontos megvárni azt, hogy teljesen kihűljön, mert különben nem válik el a sütőpapírtól.







Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...