2012. december 22., szombat

Karácsonyi csillagkalács








Karácsony kalács nélkül talán el sem képzelhető. Finom, puha, illatos, kívül ropogós kéreggel, csillagkalácsot készíthetünk egy nagyon egyszerű recept alapján, és karácsony reggelén a kakaó tökéletes kísérője lehet. A gyerekek rajonganak érte.






Hozzávalók

 500 g sima liszt
350 ml langyos tej
25 g élesztő
1 egész tojás
50 g vaj, vagy margarin
2 evőkanál cukor
1 csipet só
1 tojás sárgája a megkenéséhez
kevés mák a megszóráshoz

A lisztet tálba szitálom, a közepébe mélyedést készítek. A langyos tejben feloldom a cukrot, bele morzsolom az élesztőt, és hagyom felhabosodni.
A mélyedésbe öntöm, hozzáadom a tojást, valamint az olvasztott vajat. Egy csipet sót szórok a lisztre. Az anyagokból sima kelt tésztát készítek. Fényes, hólyagos legyen, akkor jó.
Duplájára kelesztem, azután a tálból kiborítva 12 részre osztom. Mindet kerek cipóvá formálom,  majd ellapítva bemetszést készítek a közepére, amin keresztül kifordítom a mellékelt fotó alapján. Tojássárgájával megkenem, mákkal megszórom, és tepsibe téve újra megkelesztem. A sütőt 180 fokosra előmelegítem, és 15 perc alatt készre sütöm. Rácson hagyom kihűlni. Önállóan, vagy vajjal, lekvárral megkenve fogyasztásra kész a karácsonyi csillagkalács.






Természetesen a saját, kedvenc kalácstésztátok alapján, vagy csak sima kenyértésztából is elkészíthető. Szezámmaggal, tökmaggal, stb. is megszórható. Minden képen egy változatosság vihető a formázással a házi pék sütik közé.




                                     forrás



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...