2012. december 12., szerda

Osztott kenyér








Egy nagyon kellemes ízű és bélzetű kenyér, érdemes kipróbálni.
Mivel a két vekni összenő kelés közben, a bemélyedés lehetett volna nagyobb, de mivel nem liszteztem be alaposan, így sajnos nem lett elég osztott. De azért higgyétek el nagyon finom.

1000 g kenyérliszt
60 g teljes kiőrlésű liszt
60 g teljes kiőrlésű rozsliszt
680 g víz
300 g búza kovász
24 g só
5 g instant élesztő (nem kötelező)




A lisztet tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a vizet, és alaposan gyúrjuk össze. Fedjük le a tetejét folpackkal, és pihentessük 30 percig. Ezután adjuk hozzá a kovászt, a sót és az élesztőt, alaposan dagasszuk meg, és kelesszük a duplájára kb. 2-3 óra alatt. Közben félóránként nyomjuk ki belőle a levegőt.
Ezután osszuk a tésztánkat kétfelé, és formázzuk meg hosszúkásra, majd tegyük egymás mellé a tepsibe, és hagyjuk ismét megkelni, ez ismételten 1-2 óra. Az utolsó órában alaposan melegítsük be a sütőnket, úgy 250 fokosra, és egy edénybe feltétlenül tegyünk vizet, hogy gőz keletkezhessen.

Tegyük be a kenyerünket a sütőbe, és azonnal csökkentsük a hőmérsékletet 230 fokosra.
Süssük 30 percig.

Miután kivettük héját kenjük át vízzel, rácsra téve hagyjuk kihűlni.






Vasárnap vendégünk volt, és nézzétek milyen gyönyörűségekkel ajándékozott meg bennünket.






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...