2013. január 11., péntek

Cukrozott narancshéj






Sok cukrozott narancshéjat elfogyaszt a család, hiszen süteményekbe nagyon szívesen használjuk. A gyümölcskenyér többek között ezzel is ízesítve van. Muffin sütésekor, egy szelet csokival nagyszerű. És sorolhatnám mi mindenbe kerülhet. Most mikor az üzletek rengeteg narancsot kínálnak, érdemes ebből is készíteni. Aki arra gondol, hogy hip-hop elkészül téved, mivel hetek alatt tudjuk csak megcsinálni.

Hozzávalók:

4 nagy narancs
30 dkg kristálycukor
3 dl víz




Kezdeném azzal, hogy mindenek előtt a narancsokat áztassuk be szódabikarbónás vagy sós vízbe, hogy minél jobban leázhasson a tartósító róla. Azután alaposan súroljuk , majd hámozzuk meg őket. 
A legjobb ehhez a vastagabb héjú narancs. 
Én éles késsen körbemetszem olyan mélyen, ahogy a héj vastagságát gondolom, 6 vagy 8 cikkre, és a kezemmel lefejtem a fehér résszel együtt. 
Előbb vékonyra csíkozom, majd kockázom. 
Ezután egy edénybe teszem, és felöntöm hideg vízzel. 24 órát hagyom ázni, azután a vizet leszűröm róla, és újra felöntöm. Ezt egy hétig minden nap megismétlem. 
Egy hét eltelte után alaposan leöblítem, félre teszem lecsepegni. 
1:1 arányban cukorszirupot készítek, amibe a narancshéjat felteszem főni. Addig főzöm, amíg a héjak opálosak nem lesznek. Ekkor elzárom a tüzet, és hagyom hűlni. 24 óra múlva megint főzöm, addig, amíg el kezd ragacsossá válni a héj, majd ismét hagyom egy napot az edényben. 
Másnap addig főzöm, amíg a cukor szinte teljesen rátapad a héjakra, és kezdenek darabokra szétjönni. Ekkor egy sütőpapírral bélelt tálcára borítom, egysorosan eligazítom, és hagyom kihűlni. Miután kihűlt szétrázogatom, és száradni hagyom. 
Amikor teljesen megszáradt, üvegekbe rakom, és lezárom.









Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...