2013. március 2., szombat

Bacon nitrátok nélkül




Ritkán történik, hogy egy nap több bejegyzést készítsek, most nem mondhattam nemet, hiszen többen kérték tőlem a facebookon, hogy osszam meg a receptjét a finom füstölt bacon szalonnánknak. Bár férjem a mestere, -és ez való igaz, a mestere,- azért én is el tudnám már készíteni. 

Mivel nem szeretnénk gyors érlelésű bolti bacont, készítsünk házilagosan finom, füstölt szalonnát.
Könnyen kezelhető darabokat kell vágni a hasaalja, húsos részéből, szépen formázzuk meg, hogy lehetőleg egyenletesen vastag legyen, kb. 2-3 kg egy darab.
Készítsük el a keveréket, amivel be fogjuk pácolni. 2,5 rész só, asztali sót válasszunk, mert fontos a só tapadása, és az is, hogy ne finomított, és ne jódozott legyen. 1 rész kristálycukor, abból is lehetőleg a nagyobb kristályú répacukrot válasszuk. Frissen daráljunk hozzá fekete borsot, legyünk nagyvonalúak vele, de azért az ízlésünknek megfeleljen. Minden kg szalonnához 7 teáskanál pác-só, vagy más néven salétromsó, vagyis nátrium-nitrit szükséges. Ez az egyetlen E-adalék anyag, amit évszázadok óta használnak a húsok tartósításához. Alaposan keverjük össze, majd határozott mozdulatokkal minden felületét dörzsöljük be a szalonnának. Alaposan fedje be a só mindenhol, hogy a nedvességet el tudja vonni belőle. 5-7 napig legyen a pácban, hűvös helyen tartva. Ha úgy érezzük, inkább tartsuk hűtőben, mintsem megromoljon. 
Naponta forgassuk, dörzsöljük a sóval. Kb egy hét elteltével friss vízzel mossuk le a szalonnát, alaposan töröljük meg, és egy éjszakára tegyük a hűtőbe, fedetlenül, hogy a felülete megszáradjon. Állítólag ez segít, hogy a füst jobban tapadjon, és tovább javítja az eltarthatóságát.
Hideg füstön, ami azt jelenti, hogy kb. 90 °C 2-3 órát füstöljük. Ha rendelkezünk maghőmérővel, mérjük meg a szalonna belső hőmérsékletét, annak 73-75 °C-nak kell lennie. Ezt végezhetjük füstölőben, de fedővel ellátott grillsütőben is. A füstölést tölgyfa, vagy más keményfa forgáccsal végezzük, és valóban füst legyen, ne láng. Férfiak nagyon ügyesen csinálják ezt, bízzuk rájuk. Szerintem a vérükben van, hogyan kell egy igazi finom füstölt szalonnát elkészíteni.
Hűvös helyen felakasztva tároljuk. Aki akarja, nyugodtan lefagyaszthatja, hiszen nem árt a szalonnának. Szeleteljük vékonyan, és használjuk sütve, esetleg egy darabot főzzünk meg belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...