2013. március 23., szombat

Spenót főzelék tükörtojással







Valljuk be őszintén, a spenót nem tartozik a kedvencek közé. Pedig akár tartozhatna is. Az én gyerekeim szeretik, és most már az unokáim is szó nélkül elfogyasztják.  Ennek az az elkészítési mód a sikere, amit még drága anyósom tanított nekem. És az íz valóban kellemes, és kívánatos.  Persze lehet, hogy nem ő az egyetlen, aki így főzte a spenótot, de nekünk nagyon bejött már akkor.
Sajnos egyre kevesebb helyen lehet leveles parajt kapni, így rá vagyok kényszerítve a mirelitre, de hamarosan saját termésem is lesz. Sőt fogok ügyelni arra, hogy mindig legyen lehetőleg friss, mert nemcsak főzeléknek, de más ételekben is kitűnő. Ricottával keverve, vagy gorgonzolával kitűnő töltelék akár lasagne, akár sós omlós tésztában kosárkaként elkészítve. Esetleg csak a húsok mellé dobva egy gyors tésztaételbe, vagy uram bocsá’ hús nélkül. Esetleg a tojásrántottába keverve, de rengeteg módon becsempészhetjük a család ételeibe, amivel sok fontos vitaminnal, és ásványi anyaggal járulhatunk hozzá az egészséges étkezésükhöz.

És most ahogyan én készítem a spenótfőzeléket.





Hozzávalók

1 kg friss spenót, vagy 400 g mirelit
2-3 gerezd fokhagyma
1 liter tej
2-4 evőkanál olaj
2-4 evőkanál liszt
reszelt sajt
személyenként 1-2 tükörtojás

Mindenek előtt a spenótot tesszük fel vízben a fokhagymával és kevés sóval főni. Ha friss levelekből készítjük, csak a szárát vágjuk le, majd alaposan megmossuk, és amikor megfőtt botmixerrel pürésítjük. Ha mirelitből készítjük, nincs más dolgunk, mint a már említett fokhagymát hozzáadni, kicsit sózni és annyi vizet önteni rá amennyi ellepi, addig főzzük, hogy a fokhagyma illata jól érződjön. Ekkor adjuk hozzá a tejet, és amíg felforr, addig elkészítjük a rántást. Igen, mert ez az étel rántással készül. És aki azt hiszi, hogy a rántás vétek, annak elmondhatom, hogy a túlzott rántás az, ami vétek. Az a sok-sok rántás, amit az éttermekben tesznek egy-egy ételbe, és az a vétek, amit nem is látunk, és mégis ott van az ételekben, mert úgy gondolják, hogy ízfokozók és egyéb adalékok kellenek az étel elkészítéséhez. Nos, azok a vétkesek sok felesleges anyag bevitelére a szervezetünkbe. Nem kell félni a rántástól. Nem sok a mennyiség, amit használunk. Nem kell, hogy öreg legyen a főzelék. Itt ugyanis ami még sűríteni fogja az a reszelt sajt, amit tálaláskor adunk az ételhez. 
De térjünk vissza az elkészítéshez. A rántást elkészítjük. 2 evőkanál olajat felmelegítünk, és 2 evőkanál lisztet világosra pirítunk benne, majd ezt adjuk a tejes spenóthoz. Vigyázzunk, mert a forró rántás erősen kicsap, ezért várjunk amíg kicsit hűl, mielőtt az ételbe tennénk, nehogy megégessen bennünket. 
Ezután legalább 5 percig főzzük, ugyanis az íze ennyi idő után már nem lesz nyers liszt ízű, hanem egy kellemes sima, selymes pürére emlékeztető ízvilágba tér át. Ekkor megkóstoljuk, és ha szükséges utána sózzuk.
Fejenként sütünk 1-2 tükörtojást, és a reszelt sajttal megszórva azzal tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...