2013. április 24., szerda

Szecsuani csirkecomb filé barna rizzsel








Egy jó kis kínai receptet láttam minap a TV Paprikán. Véletlenül kapcsoltam, a gondviselés akarta, hogy lássam, mert nagyon könnyű, ámde annál finomabb. Egy próbánál többet ér. Variálni is lehet, zöldségek, no és persze bambuszrügy és babcsíra hozzáadásával még inkább kínai lesz a recept.



3 egész csirkecomb
3 evőkanál sötét szójaszósz
3 evőkanál világos szójaszósz
3 evőkanál rizsborecet
1 evőkanál méz esetleg cukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
3 evőkanál olaj
3 gerezd fokhagyma
1 darabka friss gyömbér
3 szál újhagyma
4-5 egész chili
Szükség esetén só


A csirkecombokat kicsontozzuk, lebőrözzük, és kockára vágjuk. A szójaszószokat a rizsborecettel, a mézzel, és a keményítővel a húsra öntjük, és pár órát pácoljuk benne.
A Wokkot, vagy egy mélyebb serpenyőt, felforrósítunk, beletesszük az olajat. A vékony szeletekre vágott fokhagymát, és gyömbért átpirítjuk benne, hozzáadjuk a bepácolt csirkehúst, és kevergetve, rázogatva, pirosra sütjük. Ekkor hozzáadjuk a darabokra vágott zöldhagymát valamint a félbevágott csiliket  Alaposan összeforgatjuk, és addig sütjük kevergetve, amíg a hagyma kicsit megpuhul, és a szaft besűrűsödik. Szükség esetén hús alaplét adhatunk hozzá.


 Főtt barna rizzsel tálaljuk. 

barna rizs főzése más, mint a hagyományos fehér rizsé. Jó ha már korán reggel, esetleg előző este beáztatjuk. Áztatás után leöblítjük és dupla mennyiségű enyhén sós vízben tesszük fel főni. Alacsony hőfokon 45-50 perc alatt „puhul” meg. Ekkor leszűrjük, és tálalásig melegen tartjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...