2013. április 27., szombat

Teljes kiőrlésű zabos zsemle






    
Régen sütöttem teljes kiőrlésű lisztből, de úgy gondolom éppen itt az ideje, ha az egészséges étkezést akarom követni. 

Bár a fehér kenyér az, amit nem lehet túl szárnyalni, de remélem aki elkészíti ezt a zsemlét, rá fog eszmélni, hogy ez is igen finom.



Hozzávalók:

3 ½ teáskanál szárított élesztő
3/4 csésze langyos víz
1/8 csésze cukor
1 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 csésze zabliszt
1 csésze liszt
1 teáskanál só
2 evőkanál vaj
1/2 csésze tej
olvasztott vaj a megkenéshez

Tegyük a dagasztóba a vizet, a cukrot, és az élesztőt. Keverjük össze és hagyjuk állni 10 percig.
Közben keverjük össze a lisztet a sóval, és tegyük félre.
Olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a tejet, és enyhén melegítsük körülbelül 40 fokosra
Öntsük a meleg tejet és a vajat a tálba az élesztőhöz, majd adjunk hozzá 2 1/2 csésze lisztet.
 Kapcsoljuk be a dagasztót, és kevertessük egy percig. Miközben a mixer megy, fokozatosan adjuk hozzá a maradék lisztet, hogy egy lágy tésztát kapjunk. --- akkor jó, amikor leválik az edény oldaláról. Dagasztassuk legalább 2 percig. Ez rugalmas, és egy kicsit ragadós tészta lesz.



Vegyük ki és tegyük egy olajozott tálba, takarjuk le, és kelesszük 20-25 percet.
Amikor duplájára kelt, vegyük ki egy lisztes munkalapra, és osszuk 3 részre, majd minden darabot további 3 részre.
Mindet formáljunk zsemle alakúra, és helyezzük őket kivajazott tepsibe, tetejüket szórjuk meg zabpehellyel, és lenmaggal. Letakarva kelesszük újra, majd 200 fokosra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük arany barnára. Amikor kész kenjük át olvasztott vajjal a tetejét. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...