2013. április 19., péntek

Töltött dagadó gombás töltelékkel







Gyönyörű dagadó volt a hentesnél, vétek lett volna otthagyni. 
Tehát töltött dagadó, már úgyis régen készült a konyhámban. Darált húsos, gombás töltelékkel töltöm, bár más, mint a hagyományos töltelékkel, de az íze fergeteges lesz. Először kakukkfűvel szerettem volna ízesíteni, de meggondoltam magam, amikor a hűtőben rátaláltam egy nagy csokor petrezselyem zöldre. Nagyon jó választás volt. Finom, puha, szaftos, ízletes, és a párolt rizs kitűnő köretnek bizonyult mellé.




1 db nagy dagadó
6 db közepes gomba
1 közepes fej vöröshagyma
olaj
só, bors, petrezselyemzöld
1 db tojás
1 db zsemle vagy kenyér


A dagadót megformáljuk, és felszúrjuk. Vagyis a kilógó, lelógó részeket levágjuk, szép formássá alakítjuk. Az üreget kibővítjük, enyhén besózzuk. A leeső hús darabokat megdaráljuk, félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük, és a megtisztított vékonyra szelt gombát hozzáadjuk. Együtt pároljuk tovább, majd hozzáadjuk a darált húst is. Sózzuk, borsozzuk és zsírjára pirítjuk. Beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet, félrehúzzuk és hagyjuk hűlni.
Miután meghűlt a töltelék, hozzáadunk 1-2 tojást, alaposan megkeverjük. A zsemlét tejbe, vagy vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, és belemorzsoljuk a töltelékbe. Alaposan összedolgozzuk, és megtöltjük a dagadó üregét, amit azután hústűvel, vagy stabil fogpiszkálóval összetűzünk, esetleg összevarrunk. Olajjal kikent tepsibe tesszük, fóliával letakarjuk, és 170 fokosra előmelegített sütőbe tesszük. 30 perc után a fóliát levesszük, és addig sütjük, amíg szép pirosra sül. A lekapcsolt sütőben hagyjuk 10-15 percig, majd szeleteljük, és tálaljuk. Ne feledjük a fogpiszkálót vagy egyéb alkalmatosságot, amit használtunk eltávolítani.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...