2013. július 24., szerda

Paradicsom lekvár










Ez most fordított poszt lett. Hamarabb jelent meg a facebookon, mint itt a blogon. De szerintem ez nem baj. A lényeg számomra, hogy minél többen használhassák ezt a csoda finom lekvárt, hiszen most jön az igazi 



paradicsomszezon. Ki kell használni, minden lehetőséget, hiszen a kamra polcainak tartalma nagyban befolyásolja életünk minőségét. És az egészségünk megtartásához nélkülözhetetlen az általunk elkészített tartósító és adalékmentes konzerv. Egy szelet sajttal, vagy hússal, akár ketchup helyett, használjuk bátran. Ez egy bevált recept, de a bátrabbak nyugodtan variálják tovább.



Finom ízkombinációk készíthetők paradicsomból. Sok sikert mindenkinek.







Hozzávalók




1,5 kg paradicsom
1 kisebb hagyma
12 dkg. barna cukor
12 dkg. kristálycukor
1 teáskanál só
60 ml. almaecet
1 citrom leve
1 zöld alma de természetesen használd azt, amit szeretsz
1 teáskanál Provence fűszernövény keverék (bazsalikom, borsika, tárkony, kakukkfű, rozmaring)




A paradicsomot vágjuk fel durvára, a hagymát kockára, egy zöld almát szintén kockára vágunk, természetesen használhatunk bármilyen almát, és tegyünk minden hozzávalót egy nagy lábasba, forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot, és kevergetve főzzük lekvár sűrűségűre. Tiszta üvegekbe töltjük még forrón, és az üvegeket lezárva 5 percre fejre állítjuk, majd a polcra tesszük.








Nincsenek megjegyzések:

Diós és mákos bejgli kovásszal

Teljesen magával ragadott a madre kovász - talán nem is volt még ilyen jó dolog a konyhámban. Annyira megérte a sok időt rááldoz...