2013. szeptember 25., szerda

Házi friss sajt tehéntejből







Az életem legszebb napjai, amikor valami szépet és jót alkothatok. Ilyen titkolt szerelem a sajtok iránt érzett csodálat, melynek a titkai még eléggé rejtettek előttem. De igyekszem minden titok megfejtésére, hiszen a felfedezés öröme egy őszinte érzés. 

A sajt elkészítése egy ördöngösség, hiszen a tej egy romlandó anyag, és ebből a könnyen romló anyagból egy évekig, vagy évtizedekig is élvezhető terméket állítanak elő. 
Én még nagyon gyerekcipőben járok ezen a téren, de a tudásvágy bennem van.
Egy könnyen elkészíthető lágy sajt készült konyhámban,most friss tehéntejből,

Hozzávalók:

6 liter tehéntej
1,2 ml folyékony tejoltó
20 %-os sófürdő (1 liter víz + 20 dkg só)

Legjobb, ha estétől reggelig pihen a tejünk, amennyiben háztól vásárolunk fölözetlen tejet. Reggel lekanalazzuk a tej tetejéről a tejszínt, amit felhasználhatunk sütésre, főzésre.
A fölözött tejet 65-70 fok körüli hőmérsékletre melegítjük, és 30 percit ezen a hőmérsékleten tartjuk. Ez idő elegendő a sterilizálásához. Hagyjuk visszahűlni a tejet 36-40 fokra, és hozzáadjuk a folyékony tejoltót. Megkeverjük és pihentetjük, hogy a tej megalvadjon. Ez kb 30 perc. 

Amikor ez megtörtént, az alvadékot 2x2 cm-es kockára vágjuk. Ne csak függőlegesen vágjuk össze, hanem vízszintesen is. Hagyjuk, hogy a savót kiadhassa, ez újabb 30 perc. 
Ekkor a nagyja savót lemerjük róla, az alvadékot pedig egy tüllel vagy pelenkával kibélelt szűrőbe, vagy sajtformába merjük. Hagyjuk kicsepegni. Ha textilbe szedtük fogjuk össze a négy sarkát, és összekötve, felakasztva, hagyjuk kicsepegni. Félóra elteltével fordítsuk meg a sajtot, és hagyjuk tovább csepegni. 
Ha sajtformába merjük, tegyünk rá súlyt, de ne túl nagyot, mert minél nagyobb súllyal nyomatjuk, annál keményebb sajtunk lesz. És most egy frissen fogyasztható lágy sajtot készítünk.
Egy éjszaka után tegyük deszkára, és hagyjuk a hűtőben szikkadni, azután készítsük el a sófürdőt. Minden liter vízhez 20 dkg sót adunk, feloldjuk, és ebbe tesszük a sajtunkat. Fél óránként forgassuk meg. Én 2 óra elteltével vettem ki a sajtokat, és hagytam hogy megszikkadjanak. Frissen fogyasztjuk, de ha tovább hagyjuk benne, vagy sóval szórjuk be és naponta 2-szer fogatjuk, és egy hétig érleljük, más jellegű sajt válik belőle.

Ez mind egy kísérlet része, hiszen a komolyabb ezután kezdődik sajt terén.  Terveim között szerepel komolyabban belemerülni a sajt készítés rejtelmeibe.






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...