2013. október 28., hétfő

Fahéjas briós és nutellás csiga








A kelt tészta örök. Vagyis mindig más és más, bár a tészta ugyanolyan.
Évek óta a mama receptje alapján készítem, a foszlós kalács leírása szerint. Érdemes egy olyan kalács tészta receptjét magunkénak tenni, ami az alapja lehet sok-sok kalácsnak, csak a formázás és a töltelék tér el mindig, hogy ne legyen unalmas.
Én ma két féle kalácskát is készítettem. Mivel  szombaton nutellát készítettünk, az egyik kalács adott volt legyen nutellás. Csigát formáltunk a tésztánk feléből. Tepsibe tettük, tojással megkentük, és megsütöttük.
A tésztánk másik feléből fahéjas brióst formáztunk, ami amellett, hogy mutatós még finom is.
A kalács tésztája a következő 

Hozzávalók:

1 kg liszt
6 dl tej
10 dkg vaj
1 egész tojás
2 tojás sárgája
20 dkg kovász
1 dkg élesztő
 csipet só
3 evőkanál cukor

töltelékhez:

nutella

vagy

őrölt fahéjas cukor + vaj vagy olaj a megkenéshez

tetejére 

1 egész tojás

A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba. A kovászt a lisztbe kialakított mélyedésbe tesszük. A tejet meglangyosítjuk, és kb 1 dl-ben az élesztőt feloldjuk. Hozzáadjuk a kovászhoz. Beleütjük a tojást, beletesszük a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót, és a tejet. Megdagasztjuk, majd a megolvasztott vajat beledolgozzuk a tésztába. 








Betakarjuk fóliával, és 2 óra alatt megkelesztjük.






A tésztát ketté vesszük. A felét kinyújtjuk téglalap alakúra, és megkenjük a nutellával, feltekerjük, és 4-5 cm-es darabokra felvágjuk, majd a tepsibe fektetjük, csigát formázva belőlük. Felvert tojással megkenjük, újra kelesztjük, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.




A másik felét a tésztának 10-12 darabra vágjuk és a kép szerint formázzuk. 




Szintén tepsibe rakjuk, és felvert tojással megkenjük, kelesztjük és az előbb leírt módon sütjük.






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...