2013. október 6., vasárnap

Fahéjas-sütőtökös gőzgombóc




Amikor megláttam, rögtön tudtam, hogy én ilyet szeretnék készíteni a sütőtök krémleves után.


Kicsit változtattam a recepten, hogy az ízlés világunknak jobban megfeleljen.





Hozzávalók


15 dkg sima liszt
10 dkg sütőtökpüré
3 evőkanál kristálycukor
2 dkg élesztő
½ evőkanál kókuszolaj, vagy bármilyen más semleges ízű olaj
¼ teáskanál őrölt fahéj
⅛ teáskanál só
0,5 dl tej
pár csepp zöld ételfesték


A tököt megtisztítjuk, belét kikaparjuk, és lereszeljük. Egy mikrózható edénybe teszünk 10 dkg-ot, folpack-kal fedjük le, egy pici nyílást vágjunk rajta ahol a gőz távozhat, és 2 percig maximum teljesítményen mikrózzuk.






Ezután a cukrot hozzáadjuk, és összekeverjük pürésítjük, majd a tejet is hozzáadjuk, valamint az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet és a fahéjat összeszitáljuk, beletesszük a sót, majd összekeverjük a tökös masszával. Adjuk hozzá az olajat is, és dagasszuk 20 percig, vagy amíg teljesen tiszta nem lesz a kezünk. Egy kb 3 grammos tésztát kiszakítunk belőle a száraknak, a többit lefedve 45 percig kelesztjük. A szárnak félretett tésztához zöld ételfestéket keverünk és 10 darabba vágjuk, megformázzuk.


45 perc után a megkelt tésztát 10 részre vágjuk, gombócokat formálunk belőle, amit kockára vágott sütőpapírra helyezünk, hurkapálcával rovátkákat nyomunk bele, mint amilyen a tökön is van, majd közepére tesszük a szárakat, és kicsit kelni hagyjuk,eközben egy edényben vizet forralunk. A gombócokat sütőpapírral együtt a pároló betétre tesszük és vízgőz fölött 15 percig pároljuk.


Legjobb melegen tálalni













Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...