2013. október 9., szerda

Harissa szósz házilag




Vitathatatlan, hogy egyre több nemzet konyhája hódít magának tért kicsiny hazánkban. 

Sok konyha használja előszeretettel a harissa szószt, melyet általában nem a kis élelmiszer üzletek forgalmaznak, sőt sokszor super marketek polcai sem láttak soha belőle mutatóban sem. 
Nem mehetünk mind ázsiai, vagy közel keleti üzletekbe, sőt valljuk be őszintén nem is szívesen tesszük, hiszen sokszor órákat kellene utazással tölteni. 
Minek is mennénk mikor olyan egyszerű az elkészítése, és semmi rendkívüli hozzá valót nem tartalmaz. 

Csak a megszokott fűszer és növény alapanyagok, de persze a helyes arányban összedolgozva, főzve, kavarva, és az eredmény hamisítatlan csípős harissa.



Hozzávalók
10 dkg száraz csili paprika
30 dkg paradicsom püré
20 dkg apróra vágott vöröshagyma
10 dkg cukor
2,5 dl alma ecet
2 nagy piros piros kaliforniai paprika
2,5 teáskanál őrölt kömény
1,5 teáskanál őrölt koriander
4 evőkanál apróra vágott fokhagyma
1 evőkanál só



A száraz csilit áztassuk vízbe 20 percre.vagy amíg megpuhul, és vágjuk darabokra.

Egy rozsda mentes edényben tegyük fel főni a hozzávalókat, kivéve a csilit, a sót, és a fokhagymát, majd forraljuk fel magas hőmérsékleten, gyakran keverjük, ezután vegyük alacsony hőmérsékletre és kevergetve főzzük 25 percig. A fokhagymát a csilit és a sót turmixoljuk alaposan el, egy kevés csili áztató vizével, és ezt a keveréket adjuk a paradicsomoshoz, majd főzzük további 5 percig. Forrón rakjuk üvegekbe, zárjuk rá a tetejét, és 10 percre fordítsuk fejtetőre, majd címkézzük, és mehet a polcra.







Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...