2013. október 24., csütörtök

Mazsola leves



Gyengébb idegzetű olvasók miatt a levesről készült fotók eltávolításra kerültek!


Járok egy szuper tanfolyamra, ahol jobbnál jobb ötleteket kapok, ezt a levest is ott az egyik oktatónk említette.
Eszembe jutottak a családi látogatásaink a fővárosba, és hogy mennyire szerettünk menni, hiszen annyira kedves volt hozzánk ott mindenki. Igazából az sem zavart bennünket, hogy jól kellett viselkedni, hiszen mindenért kárpótolt bennünket a finom étel amit kaptunk. És persze eszembe jutott a mazsola leves is, amit akkortájt Rizus néni főzött, ilyen jeles napokon, mikor a család együtt töltött pár szép napot.. Mi gyerekek nagyon szerettük, hiszen talán nem is volt olyan étel, amit ne szerettünk volna.
A leves után mindig volt valami finomság. Egy kis palacsinta, vagy pár tarkedli.
Rizus néni az apai nagyapán nővére volt, igazi pesti asszony, aki a háború előtt is megengedhette volna magának, hogy szakácsnőt és cselédet tartson, de imádta a háztartását vezetni, és mivel gyereke nem lehetett, így ő maga viselte gondját Béla bácsinak annak legnagyobb megelégedésére.
A pontos receptet el felejtette a drága leírni, így anyukámmal dugtuk össze a fejünket, és okoskodtuk ki mi is volt benne.
Egy dologban megegyeztünk már rögtön a legelején,  - mazsola az bizony volt benne. - Azután jöttek elő az emlékek, és mind több, és több hozzávaló eszünkbe jutott.
Ma pedig, hogy nehogy elfelejtsük lejegyezni, gyorsan rekonstruáltam az ételt, amíg még a számban érzem az ízét.





Hozzávalók:


1 kg-os csirke
1 kisfej vöröshagyma
2 evőkanál tyúkzsír (lehet más zsiradék is)
1 teáskanál só
10-15 egészbors
csipet köménymag
1 teáskanál tárkony
1 szál  zeller zöld
1 kis fej karfiol
1 nagyobb sárgarépa
1 szál fehérrépa (petrezselyem gyökér)
1 paradicsom
½  zöld- vagy tv paprika
2 birsalma
½ csomag mazsola
egy darabka citromhéj
3 dl főző tejszín, vagy tejföl


A vajgaluskához


1 egész tojás
1 evőkanál olvasztott vaj
liszt


A csirkét alaposan megmossuk, az esetleges pihéket, tollakat eltávolítjuk, és feldaraboljuk, lehetőleg egyforma nagyságú darabokra.
Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük a két kanál tyúk zsíron, majd beletesszük a feldarabolt csirkét, felöntjük vízzel, és befűszerezzük. A borsot és a köményt tea tojásba, vagy egy darabka gézbe tesszük, és úgy adjuk a levesbe. Sózzuk, tárkonyt teszünk bele. Hozzáadjuk a zeller zöldet, a citrom héjat, a paradicsomot és a paprikát, majd megsózzuk. Amikor a hús már majdnem puha, a megtisztított és felszeletelt sárgarépát, és fehérrépát tesszük a levesbe, majd ezután a birsalma kockákat, a mazsolát, valamint a karfiol rózsákat. A zöldségek puhulásáig főzzük, közben elkészítjük a vajgaluskánkat.

Egy egész tojást felverünk, sózzuk, hozzáadunk egy kanál olvasztott vajat, és annyi lisztet, hogy galuska tészta keménységű legyen.
Amikor a zöldségek is megfőttek a levesbe szaggatjuk az apró galuskákat, és hozzáöntjük a főző tejszínt, egyet rottyantunk a levesen, és forrón tálaljuk.












Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...