2013. december 13., péntek

Fokhagymás pitabatyu










Valami új mindig kell. Új vagy sem, fokhagymásan még nem készítettem pitát, pedig szeretem magam készíteni ugyanúgy mint a tortillát, hiszen rövid idő alatt lényegesen finomabb kenyérfélét varázsolhatunk az asztalra. Elvégre hasonló az alapanyag, mint a kenyereknél, viszont mégis más. És ízre is más. Erről gondoskodik a fokhagyma. Eredetileg a fokhagymát szét kellene zúzni, és vízben áztatni egy éjszakán át, hogy alaposan át vegye az íz és illatanyagokat a folyadék, de tegnap én még nem tudtam mi lesz ma, így kicsit csaltam, de nem bánom, hiszen pont annyira lett fokhagymás a pita, amennyire kell. A töltelék az egyik legegyszerűbb, csirkemell, kétbögrényi fagyasztott vegyes zöldség, és finom feta sajt. Nem is szaporítom a szót, álljon itt a recept feketén-fehéren.



Először feltesszük a csirkemellet és a zöldségeket főni, sós vízben, majd a pita kenyeret készítjük el, hogy amíg megkel, addig lesz időnk a töltelék elkészítésére.

A töltelék hozzávalói:

1 csirkemell
15 dkg zöldborsó
15 dkg vegyes zöldség
½ piros kaliforniai paprika
20 dkg feta sajt
bors, kakukkfű


A fokhagymás pita hozzávalói:

½ kg liszt
2,5 dkg élesztő
½ teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál só
langyos víz







Az élesztőt csipet cukorral a langyos vízben felfuttatjuk, közben a lisztet, a fokhagymaport és a sót egy tálban összekeverjük. Lehetőség szerint minden legyen szobahőmérsékletű, hiszen a kelt tésztáknak az a legjobb.
Miután az élesztő felfutott, vagyis habos lett, hozzáadjuk a liszthez, és még annyi langyos vizet, hogy jól gyúrható kenyértészta keménységű cipót kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, megdagasztjuk, és lefedve duplájára kelesztjük.

Közben a csirkehús és a zöldség megfő, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Addig egy nagy tortaformát (27 cm) kikenünk olajjal, és a sütőt előmelegítjük 200 fokosra.
A kihűlt csirkehúst összekeverjük a zöldségekkel,a piros kaliforniai paprikát kockára vágjuk és a töltelékhez keverjük borsozzuk, kakukkfűvel enyhén megszórjuk, és hozzámorzsolunk 20 dkg feta sajtot.







A megkelt tésztát 8-10 egyenlő részre osztjuk, kerek lapokat nyújtunk belőlük és a közepébe teszünk a töltelékből. A két végét félig összenyomjuk, mintegy csónakot formázva, és a kikent tortaformába tesszük. A többi tésztával is így járunk el. Amikor ezzel készen vagyunk, félretesszük 20-25 percre, hogy ismét megkeljen a tésztánk, majd a forró sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Forrón vagy langyosan tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...