2013. december 5., csütörtök

Gesztenye püré házilag



Az interneten egy csúnya videó kering a krumpliból és rizslisztből készült gesztenyemassza készítéséről, pedig roppant egyszerű finom igazi gesztenyepürét készíteni

Hozzávalók kb ½ kg gesztenyemasszához
1 kg gesztenye
3,5 dl tej
3,5 dl víz
1 vanília rúd
5 dkg cukor
1 dl víz
5 dkg vaj
1,5 dl tejszín
1/2  kiskanál só
1/2 dl rum vagy rumaroma

Lehetőleg szép nagyszemű gesztenyét vásároljunk. Jó püré, csak kiváló alapanyagból készülhet.
Egy éles kés hegyével a gesztenyék kerek felét kereszt formában bemetsszük úgy hogy lehetőleg ne érje a húsát.



120 ˇC-ra előmelegített sütőbe tesszük egy alufóliával kibélelt tepsiben, teszünk bele egy kis vizet. A vízgőztől könnyebben puhul, és a héja is könnyebben jön le. Kb. 40-50 perc alatt puhul meg  Még forrón eltávolítjuk a külső és a belső (barna) héját (ahogy hűl, ez egyre nehezebb).
Ezután a megpucolt gesztenyét tejjel és vízzel valamint vaníliarúddal feltesszük főni. Alacsony hőfokon teljesen puhára főzzük.

Egy deci vízből és 5 deka cukorral szirupot készítünk. A megfőtt gesztenyét leszűrjük, és a sziruppal, a sóval, az olvasztott vajjal, és a tejszínnel robotgépben pürésítjük. Pár órára hűtőbe tesszük. Ízesíthetjük rummal, vagy rum aromával. A kész pürét a szokásos módon használhatjuk fel.


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...