2014. január 30., csütörtök

Zabpehely keksz teljes kiőrlésű liszttel




Az elmúlt időben nagyon sok kekszet készítettem. 
Leginkább úgynevezett borzas-kekszeket, amik kanállal vannak formázva, és úgy kerülnek a sütőlemezre.

A zabpehely keksz teljes kiőrlésű búzaliszttel készül, így még inkább az egészségünk szolgálatába tudjuk állítani. Ha már szeretnénk némi nassolni valót magunkhoz venni akkor egy egészséges gabonából, adalékanyagoktól mentes kekszet válasszunk. 

A teljes kiőrlésű gabona tartalmazza a teljes magszemet, mely fontos tápanyaga étkezésünknek. Általa rostok is kerülnek szervezetünkbe, nem csak felesleges szénhidrátok. De nem szeretnék belemenni élettani hatásának elemzésébe, hiszen arra vannak megfelelően szakképzett emberek. 
Viszont e mellé társul a zabpehely, melyből szintén érdemes ellenőrzött minőségűt beszerezni, hiszen fontos, hogy a teljes zabszem legyen benne, hiszen fontos élelmiszer számunka a zab is. Jusson csak eszünkbe, hogy a versenylovakat is zabbal etetik, hogy a legjobb formájukat hozzák.


Minden ilyen és hasonló sütemény készítésénél igyekezzünk a lehető legjobb minőséget beszerezni, és próbáljuk ezt magyar termékekkel, hiszen a magyar búza nem véletlenül keresett a világpiacon. 


Tudom a cukor az már egészen más kérdés. A cukor helyettesítésére nagyon sok termék jelent meg az elmúlt időben, magunk döntsük el melyiket részesítjük előnyben. 
Itt említeném meg, sajnos csak egy cukor gyár maradt meg kicsiny hazánkban, pedig akár cukornagyhatalom is lehetnénk. 


Ezután térjünk rá a sütemény készítésére.

1 csésze = 250 ml

Hozzávalók:

2 csésze zabpehely
1/2 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. fahéj
1/2 tk só
1 1/2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
12,5 dkg vaj
2 evőkanál repce olaj
1 csésze világos barna cukor
1 tojás
6 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt
1 vaníliarúd kikapart belseje

Máz:

10 dkg tejkaramella

Keverjük össze a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a sót, és a lisztet, tegyük félre.



Egy másik tálba tegyük a szoba hőmérsékletű vajat, a tejfölt, az olajat, és a cukrot. Adjuk hozzá a tojást, és keverjük addig, amíg egynemű, könnyű és habos nem lesz. 




Ekkor keverjük 3 részletben hozzá a lisztes keveréket, addig, amíg minden tökéletesen összekeveredik. Tegyük 30 percre hűtőbe.




Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral béleljünk ki két tepsit.



Két kanál segítségével tegyünk egymástól kellő távolságra a masszából formázott gombócokat, majd 12-14 perc alatt süssük őket meg. Akkor van kész, ha a szélei kezdenek aranybarnává válni.

Néhány percig hagyjuk a tepsiben, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.




A tejkaramellát olvasszuk meg, én a karácsonyról maradt házi karamellát használtam, és a szorosan egymás mellé helyezett kekszek tetejét csurgassuk át vele.
Hagyjuk teljesen megszilárdulni, és kekszes dobozba tároljuk, ha marad belőle.


Amennyiben elkészítése gondot okoz, vagy nem szeretnél vele bíbelődni, a keksz e-mail-ben megrendelhető

egykanalcukor@gmail.com címen










Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...