2014. február 24., hétfő

Falafel – avagy csicseriborsó fasírt








A csicseriborsó közkedvelt volt a régi időkben, még egy gyerekdal is született, bizonyára mindenki ismeri, a 
„Csicseri borsó, bab, lencse” kezdetű dalocskát.

 A jövőben a rosszabb talajadottságokkal rendelkező, kisebb gazdaságokban várható fellendülése a borsó- és lóbabtermesztés helyett. Előveteményre nem igényes, viszont jó előveteménye az őszi kalászosoknak, ezért könnyen vetésforgóba illeszthető (forrás: Wikipédia)

A csicseriborsó élelmi-rost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterinszintünk csökkentjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is.
Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.
A növény tartalmaz karotint, valamint E-vitamint is. 100 g csicseriborsó energiatartalma 1292 kJ, azaz 314 kcal. (forrás: Házipatika)








Éretlen magjait a borsóhoz hasonlóan főzeléknek, levesnek, éretten főzeléknek, köretnek (saláta, püré) fogyasztják. Pörkölt csemegeként is igen kedvelt, mivel íze a dióéhoz hasonló. Magját hazánkban régebben a babhoz hasonlóan fogyasztották, pörkölve kávépótlónak használták. Egyes országokban, különösen a Közel- és Közép-Keleten valamint Indiában abraktakarmánynak is termesztik magas fehérjetartalma miatt. A csicseriborsó az egyik legelfogadottabb hüvelyes növény a biotermékek piacán. Egységnyi területről sokkal több fehérjét ad, mint az árpa, a zab, a kukorica, a köles vagy a bükköny. Jobb az emészthetősége és a biológiai értéke, mint a babé vagy a lencséé. Zöldtrágyanövényként is hasznosítható

A csicseriborsó lisztje adalékként, helyettesítőként is hasznosítható. Így péksüteményekben is felhasználható lenne, általa a kenyér is ízletesebb, tovább eltartható. Diabetikus és gyógyászati hatása is figyelmet érdemel
(forrás: Wikipédia)






Hozzávalók:

30 dkg csicseriborsó
2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
2 tojás
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
zsemle morzsa
bors
pirospaprika
zöld petrezselyem
kókuszolaj, vagy más növényi olaj a sütéshez



Elkészítés:

Egy éjszakán át áztatott csicseriborsót, tiszta vízben feltesszük főni. Felfövésben megsózzuk, és amikor megpuhult, leszűrjük, lecsepegtetjük, kicsit meghűtjük, és pürésítjük. Hozzáadunk egy fej reszelt vöröshagymát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, tovább pürésítjük. Elkeverjük a tojásokkal, és hozzáadjuk a vízbe áztatott kenyeret a felaprított zöldpetrezselymet. A zsemlemorzsát egy kis edénybe tesszük, és kiskanállal a borsópüréből galuskákat szaggatunk bele. Megforgatjuk a galuskákat a morzsában, és bő forró olajban megsütjük. Én kókusz olajat használtam, mert egyrészt van itthon, másrészt egészséges, és finom, de bármilyen növényi olaj megfelelő.


Barna rizzsel,esetleg főtt krumplival, és savanyúsággal, vagy salátával tálaljuk. 






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...