2014. február 14., péntek

Fűszeres pogácsa






Tegnapról maradt egy kis héjában sült krumplim, és gondolkoztam vajon mit kezdjek vele. Első ötletem az volt, hogy a tyúkok elcsipegetik. 

De ahogy a sütőből kivettem, még langyos volt a fóliában. Mivel számomra hatalmas kihívás a pogácsa sütése, gondoltam próbálkozom. Sütök egy tál pogácsát. 

És ha már sütök, legyen fűszeres, hogy ne a megszokott ízű legyen. - Ugyanis leginkább a családból szoktak megajándékozni pogácsával, hol anyukám, hol a lányom süt egy-egy családi összejövetelre.

Itt az ideje, hogy összeszedjem magam, és elkezdjem a saját pogácsáimat megalkotni, mert hiába a leírások hada, ha valamiért nem sikerül az elkészítésük.

És láss csodát, nem csak szépek lettek, hanem igazán finomak is. 
Talán egy kicsit bátrabb lehettem volna a fűszerezéssel. Legközelebb kap egy kevés kakukkfüvet is, hogy még illatosabb legyen.

a recept a következő:

80 dkg sima liszt 
25 dkg vaj vagy margarin
1,5 teáskanál só
1 db főtt, vagy sült burgonya kb. 20 dkg
1 kis pohár natúr joghurt 1,5 dl
3 dl tej
csipet cukor
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
1-1 kiskanál szárított fűszer: oregánó, borsikafű, petrezselyem zöld, pirospaprika ízlés szerint variálható



A lisztet keverjük el a sóval, és a fűszerekkel. morzsoljuk el a vajjal, vagy a margarinnal



.
A héjában főtt vagy sült krumplit a joghurttal, és a tej felével turmixban vagy botmixerrel pürésítsük, a maradék tejben a csipet cukrot feloldjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk had habosodjon (fusson) fel.
A lisztben készítsünk mélyedést, tegyük bele a joghurtos, tejes keveréket, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tegyük bele a tojássárgáját, és gyúrjuk össze. Letakarva hagyjuk pihenni 30 percet. Azután nyújtjuk és hajtogatjuk. 





Ismét hagyjuk pihenni. Ezt még kétszer megismételjük, majd 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét megkenjük kicsi vízzel hígított tojássárgájával, éles késsel bevagdossuk, és közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. 



Pogácsákat szúrunk ki


  
A maradékból korongokat szaggatunk, és lekvárral töltve formázzuk


Tepsibe rakjuk, hagyjuk 20-30 percig pihenni, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...