2014. február 13., csütörtök

Kedvenc kovászos kenyér (Világkenyér)



Egy igazán finom, selymes kenyér a klasszikus úgynevezett Világkenyér. A River Cottage egyik könyvében található és hihetetlenül finom. Ahogy az le van írva, egy nagyon puha, de rugalmas bélzetű, ropogós héjú kenyér, amit igaz hosszasan kell készíteni, de mindenképpen megéri a fáradságot. Ezzel igazi kenyeret varázsolhatunk az asztalra.
Családunk meg lesz elégedve. Egy nagyon fontos, tartsuk be a receptet, ne siettessük a dolgot. A kovászos kenyérnek hosszú idő kell ahhoz, hogy igazán ízletes legyen.
A beletett kovász a ház asszonyával fog együtt dolgozni azon, hogy a Világ legjobb kenyerét létrehozzák.

A hozzávalókból 2 cipó készíthető


Olyan napot válasszunk, amikor másnap semmi fontos dolgunk nem akad, csupán a napi rutin, amit úgyis megcsinálunk automatikusan.



A kovász. Készítését megtalálod itt



Előző este készítsük el a kovászos tésztánkat, ami majd az alapja lesz ennek a kenyérnek.



1 csésze = 250 ml


650 ml langyos víz
500 g búzaliszt kenyér
1/4 - 1/3 csésze aktív kovász


Keverjük össze a hozzávalókat. Fedjük le fóliával, és hagyjuk szobahőmérsékleten egy éjszakán át.


A kimért hozzávalókhoz adjuk a kovászt és a vizet, majd alaposan összekeverjük a kezünkkel dolgozzunk jobban fog sikerülni a kenyerünk





Így néz ki, látszik ahogy beindul a kovász. A légbuborékok máris láthatók. Ezután folpack-kal fedjük be, és hagyjuk éjszakára szobahőmérsékleten



Másnap adjuk hozzá a következőket

600 g búzaliszt kenyér
25 g só
valamint az előző este elkészített kovászos tészta.


A lisztet először keverjük össze a sóval, és azután tegyük hozzá a kovászos tésztánkat. A tészta elég ragadós, de ne adjunk hozzá sokkal több lisztet.
Dagasszuk addig, amíg megfelelően sima tésztát kapunk. 





A legegyszerűbb módja a dagasztógép, de kézzel is kész kb 15-20 perc alatt. Sokkal finomabb, amikor a kezünkkel dagasztjuk, hiszen olyankor velünk kerül kapcsolatba a tészta, és még inkább életre kel ettől.







A tésztából alakítsunk ki egy nagy labdát, és tegyük egy tálba. 




Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten kelni 4 órát. 

Ez az idő elegendő, hogy a napi feladatainkat végezzük. Viszont ne mennyünk messzire, hiszen a 4 óra alatt háromszor át kell gyúrnunk a tésztát. Tesszük ezt azért, hogy kellő képpen átlevegőztessük, hogy szép nagy lyukak alakulhassanak ki az utolsó kelés alatt.




Ezt követően vegyük a tésztánkat ketté, formázzuk meg, alaposan lisztezzük, esetleg tegyük kenyérsütő edénybe, fedjük le és hagyjuk ismét kelni 2-3 órát. 






Ez alatt alaposan megemelkedik. 

A teljes kelés után ejtsünk pár bemetszést rajta, hogy szebb legyen. Nem kell mélyen.




A sütőbe tegyünk egy hőálló edénybe vizet, és melegítsük elő 250 fokosra. Amikor betesszük a kenyerünket, és ezen a hőfokon tartjuk 10 percig, majd csökkentsük a hőfokot 200 fokra, és még kb 30 percig süssük. 





Rácson hagyjuk kihűlni.






1 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Megtaláltam, amit kerestem!:) Isteni lehet, de valóban macerás. Valamit, valamiért!;)Élesztőset nem ehetünk... Ki fogom próbálni. Köszönöm!

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...