2014. március 28., péntek

Egyszerű kalács szendvicsnek is







A kihívások ideje minden ünnep. Szeretem a sütős-főzős oldalakat, hiszen sok újat tanulhatunk egymástól. Örök téma, hogy ki milyen kalácsot kínál a húsvéti asztalra, mert hiszen a kalács dukál a sódarhoz, legyen az édes, vagy sós.


Mindkettő kiegészíti ezt a nagyszerű ízt.

Leginkább zsúrkenyeret szoktam sütni, mert egyszerű, gyors, és sokáig friss marad. Ha esetleg mégis maradna, kiváló felfújt  készülhet belőle.

Most hogy Limara felvetette a kérdést a facebookon, ki milyen kalácsot szokott sütni. gondoltam valamit ki kell találni, hiszen kellenek az új dolgok, ez legyen olyan, ami jó a házi baracklekvárral is, de megfelelő alapot biztosítson a sonkának-tojásnak is.








Így született meg ez a mai kalács






Hozzávalók: 

1 ½ (375 ml) csésze meleg víz 
½ csésze (125 ml) méz
1 evőkanál olaj
4 tojás
1 1/2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
2 evőkanál instant szárított- vagy 40 g friss élesztő
kb 80 dkg liszt amennyit felvesz
Ez a liszt mennyiség csak megközelítőleges. Kellemes lágy, de nem ragadós tésztát kell kapjunk



Keverjük össze 1 dl vizet az élesztővel, szórjuk rá a cukrot, és hagyjuk felfutni. Ez alatt a többi meleg vizet a mézzel, a tojással, az olajjal, és a sóval alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztő, és annyi lisztet, hogy lágy, kalácstésztát kapjunk. Egy olajjal kikent tálba tesszük, tetejét és átsimítjuk olajjal, és 1-1 ½ óra alatt duplájára kelesztjük. Ekkor visszanyomjuk, kinyomjuk belőle a levegőt, újra megkelesztjük.
Előbb felezzük, mert kettő kalácsot készítünk, és azután a feleket, 6-6 részre osztjuk. Ostorszerűen összefonjuk, mindig a szélső szálakat tesszük középre. Azután a fonatokat tepsibe tesszük, megkenjük kicsi vízzel hígított tojássárgájával, és megszórjuk mákkal, vagy szezámmaggal, esetleg más magokkal, vagy csak simán hagyjuk.

180 fokos sütőben arany barnára sütjük, kb 40 perc alatt végezzünk tűpróbát, ha nem ragad a beleszúrt fogpiszkálóra megsült.






Rácson hagyjuk kihűlni.

Tökéletes szendvics alap húsvétra, hiszen nem sós, de nem is édes.


Házi baracklekvárral, vagy vajjal és sonkával tálaljuk.








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...