2014. április 30., szerda

Kenyér búzacsírával





Egy kenyeret általában azért készítünk, hogy a család asztalára kerüljön. És főleg azért, hogy szeressék, akiknek adjuk. Az egyik legjobb kenyerem a mai napon sült, hiszen nagyon jól sikerült. Nem felejtős recept, mert kiváló íz és állag. Nagyon kellemes illat, és ami nem mellékes, viszonylag gyorsan elkészíthető.


Azért némi előkészületet ez is igényel, este a következő anyagokat összekeverjük, és beborított edényben tartjuk reggelig.


25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2,5 dl langyos víz
0,5 dkg élesztő


Másnap reggel hozzáadjuk a következőket:


50 dkg liszt
2 evőkanál búzacsíra
3 evőkanál olaj
1 ½ teáskanál só
1-1,5 dl langyos víz
1 dkg élesztő


A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, a búzacsírával, hozzáadjuk a kovászt, beleöntünk egy deci vizet és az olajat, és összegyúrjuk. Ha szükséges, tegyünk hozzá vizet, vagy lisztet, hogy megfelelő állagú kenyértésztánk legyen. Alaposan dagasszuk meg. Szép sima tésztát kell kapnunk. Amikor cipót formálunk belőle, ne lapuljon le a gyúrólapra, hanem tartsa meg a formáját, de simuljon kicsit hozzá.









Duplájára kelesztjük. Ekkor átgyúrjuk, és cipót formázunk belőle. Lisztel beszórt szakajtóba tesszük, és ismét megkelesztjük. Amikor megkelt, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetszésünk szerint metszéseket ejtünk rajta, és 210 fokosra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük







Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...