2014. május 29., csütörtök

Levendulás keksz










 A levendula egyik kedvencem. Alig tudtam a kertemben megtartani, csak hosszas évek után maradt meg egy tő a leggyengébb talajon. Később tudtam meg, hogy a levendula éppen azt szereti, ha sovány szélsőséges helyen van. Már egészen szép kis bokorrá növekedett, legnagyobb örömömre. Minden évben leszedem a virágot, és felhasználom. Hol szappan készítésre, hol csak a molyok elleni zacskók töltésére, de most egy levendulás keksz készítésére.

Nagyon kellemes illat, de persze csak módjával, hiszen ha túlzásba visszük az ellenkezőjére is fordulhat, kellemetlen szappanszagú lehet a sütink.


350 g liszt (fele teljes kiőrlésű liszt fele sima fehér)
150 g porcukor
1/3 teáskanál sütőpor
1 tojás sárgája
2 citrom héja
180 g vaj
levendula bimbó (2-3 teáskanál)
szükség szerint citromlé
cukor a tetejére





A legjobb eredmény eléréséért lehetőleg robotgépben, vagy nagyon gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj, és a sütemény omlós maradjon. Nagyobb, erősebb villával is kiválóan meg lehet csinálni.
A levendula virágot egy mozsárban némi cukorral szétdörzsölünk, hogy illatosabb, ízletesebb legyen.


Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a porcukrot a citromhéjjal, és a levendulával. 



Ezután dolgozzuk bele a hideg vajat, a tojássárgáját, és annyi frissen facsart citromlevet, hogy összeálljon a tésztánk. 



Enyhén lisztezett deszkán formázzuk, és tegyük műanyagzacskóba, majd a hűtőbe legalább egy órára.



A hűtött tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy keksz kiszúróval vágjuk ki a tésztát. 





Tegyük egy cukorral töltött tányérkára a sütit, hogy a cukor rátapadjon, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk kicsit pihenni, majd 175 fokosra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük világosra.



Akkor jó, amikor a széle kezd kicsit barnulni.








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...