2014. június 26., csütörtök

Almás rózsa









Régen sütöttem kalács félét, most, hogy csökkent a hőmérséklet, nincs az a nagy meleg, rászántam magam egy kis almás rózsa készítésére. 

1 csésze = 2,5 dl


Hozzávalók:

2 tojás
1 csésze meleg tej
1 csésze langyos víz
10 dkg puha vaj
liszt amennyit felvesz
4 dkg élesztő
1 csésze kristálycukor
1 teáskanál só
1 teáskanál vanília kivonat
2-3 alma


2 csésze lisztet tegyünk a tálba, adjuk hozzá a cukrot, sót keverjük össze a tejben feloldott élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és fokozatosan annyi lisztet, hogy kellemesen lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk.



 Pihentessük egy órát, amikor megkelt, nyújtsuk vékonyra (3-4 mm) és vágjuk 4-5 cm széles szalagokra. 




Az almát mossuk meg, a héját hagyjuk rajta, és negyedeljük fel, majd vágjuk 3-4 mm vastag szeletekre. A tésztacsíkra fektessünk belőle 4-5 db-ot és tekerjük fel csigába.






Papírral bélelt tepsibe tesszük, hagyjuk pihenni 20 percet, majd tojással megkenjük a tetejét, és 180 fokosra előmelegített sütőben arany barnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Tetejére fahéjas cukormáz kerül.





½ tojásfehérje
porcukor
fahéj


A tojásfehérjét kicsit felverjük, hozzáadunk annyi porcukrot, hogy sűrű, de folyékony maradjon, majd fahéjjal ízesítjük. A kalácsok tetejére csurgatjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...