2014. június 8., vasárnap

Feketeerdő cseresznyelekvár







A cseresznye valjuk be nem a legizgalmasabb gyümölcs lekvár készítésére. Ezért érdemes kicsit érdekesebbé tenni, és talán a kamra egyik legkedveltebb lekvárjává válhat. 

A cseresznye és a csoki nagyon jó párosítás. Ebben a lekvárban a csokiízt a keserű kakaópor adja. Legyen jó minőségű, tapasztalatom szerint nem mindig a legsötétebb kakaópor a legjobb. Nézzük meg a dobozon lévő kakaóbab tartalmat. Az alkohol nem nagy mennyiségben kerül bele, és ráadásul forralunk is rajta egyet, tehát eltűnik a lekvárunkból, csak az íz marad ott, ami még karakteresebbé teszi. Aki idegenkedik ettől, bátran elhagyhatja.

Hozzávalók:

1 kg kimagozott cseresznye
0,5 - 1 kg cukor  (ízlés szerint)
2 evőkanál kakaópor (nem cukrozott)
3 evőkanál instant kávépor
2 evőkanál citromsav
0,5 dl cseresznyepálinka, vagy konyak



A kimagozott cseresznyét zúzzuk össze a cukorral, a kakaóporral, és a kávéporral. Tegyük fel melegedni közepes hőfokon, és adjuk hozzá a citromsavat. Főzzük addig, hogy a cseresznyén látszódjon, hogy már nem nyers, olyan fényessé válik. Ekkor tegyük hozzá a pálinkát, vagy a konyakot, forraljunk rajta egyet, és tegyük üvegekbe, fordítsuk fejre öt percre, majd hagyjuk lassan kihűlni. Címkézzük, és mehet a kamrába.





1 megjegyzés:

Monika írta...

Hű,ez nagyon jól hangzik,köszönöm!!!!!! Előre érzem,hogy télen milyen finoman átmelegíti az embert!

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...