2014. július 14., hétfő

Cukkini salsa




A cukkini ebben az időben burjánzik igazán.



Rengeteg terméssel ajándékoz meg bennünket.
Érdemes gondolni a téli hónapokra is, és mint tudjuk nem csak frissen fogyasztható. Bár tavaly sokan kísérleteztek, hogy pástétomnak, krémnek eltegyék, ez tartósító használata nélkül szinte lehetetlen. 
Viszont ha salsat készítünk belőle, jól tartósítható. Érdemes kipróbálni. És mivel sózás után legalább egy éjszakát pihennie kell, nem megerőltető elkészíteni.



Hozzávalók:

1 csésze = 250 ml

10 csésze cukkini reszelt
4. hagyma , apróra vágott
2. zöldpaprika , apróra vágott
2. piros paprika, apróra vágott
1/4 csésze természetes, adalékmentes só
+ 1 evőkanál természetes, adalékmentes só
2 evőkanál mustármag
1 nagy fej fokhagyma zúzva
1 evőkanál köménymag
2 csésze fehér ecet
1 csésze barna cukor
2 evőkanál pirospaprika-pehely
1 teáskanál szerecsendió reszelve
1 teáskanál bors durvára törve
5 csésze apróra vágott érett paradicsom
2 evőkanál kukoricakeményítő
12 dkg paradicsompüré

Első nap: Egy nagy tálban összekeverjük a cukkinit, a hagymát, paprikát, pirospaprikát és a sót. Fedjük le és hagyjuk állni egy éjszakán keresztül.

Másnap öblítsük le, és tegyük egy nagy fazékba, majd adjunk hozzá a mustárt, fokhagymát, köményt, ecetet, barna cukrot, borsot, sót, kukoricakeményítőt, szerecsendiót, most adjuk hozzá az 1 evőkanál sót, és a paradicsompürét..
Forraljuk fel, és főzzük 15 percig.
Öntsük sterilizált üvegekbe és zárjuk le azokat.
Vízfürdőben forrástól számított 15 percig dunsztoljuk, és hagyjuk kiszedve kihűlni. Címkézzük és mehet a kamrába.
2-3 hét alatt összeérnek az ízek, de a legfinomabb 2-3 hónap után. Bontatlanul 1 évig eláll, felbontás után tartsuk hűtőben, ahol pár napig még fogyasztható. Éppen ezért használjunk kis üvegeket, amibe egy fogyasztásnyi salsa fér bele.








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...