2014. július 28., hétfő

Cukkinis-répás pite







Nagyon sok helyen láttam már tavaly is ezt a szépséges zöldséges pitét, de a készítésének az ideje csak most jött el. Azt hiszem, nem lett volna szabad ilyen sokáig várni vele, már korábban el kellett volna készíteni, hiszen nagyon finom, és ami nem mellékes, nagyon egészséges. 

A hozzávalók tekintetében nem egy költséges étel, csupán az elkészítése tart kicsit tovább, mint általában az általam kedvelt gyors ételek.



hozzávalók

2 db cukkini
3 db sárgarépa
150 g vaj
300 g búza liszt
7 evőkanál hideg víz 
Só - ízlés szerint

4 tojás
150 g sajt
300 ml tej
2 gerezd fokhagyma

A tészta elkészítésével kezdjük.
A hideg vajat, vágjuk nagyobb darabokra, tegyük a munkapultra, öntsük a tetejére az átszitált lisztet, egy csipet sót, és vágjuk együtt finomra, morzsásra. Vagy tegyük egy robotgépbe, késes betétet használva, és párat pulzáljunk a géppel, hogy morzsás legyen, a liszt jól elkeveredjen a vajjal.



Ezután a nagyon hideg vízzel gyúrjuk tésztává, és egy 26 cm-es formát béleljünk ki vele, úgy, hogy az oldalára is kerüljön a tésztából. Tegyük a hűtőbe.


Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket. Pucoljuk meg a sárgarépát. A cukkinin hagyjuk rajta a vékony héját, és egy zöldség szeletelővel hosszában vágjuk fel őket. 

Lehetőleg egyenlően vékonyra szeleteljük fel őket, majd igazítsuk egyenlő szélességűre. Lehetőség szerint legyenek olyan szélesek, mint a pitetészta magassága. Ezután sózzuk meg a cukkinit és a répát is, és hagyjuk pihenni, hiszen ekkor veszít a nedvességtartalmából, és könnyebben hajlik a formázáskor. Persze enyhén meg is blansírozhatjuk, de akkor a forró vízből egyenesen jeges vízbe szedjük ki, hogy a főzési folyamatot leállítsuk, nehogy gusztustalan szétmállott zöldséges piténk legyen. 

A hűtőből kivett tésztába váltakozva beleállítjuk a cukkinit, és a sárgarépát, a szélétől indulva, egészen a közepéig.







Most elkészítjük a sajtkrémet.
A tojásokat felverjük, jó habosra, hozzáadjuk a tejet, azzal is verjük, majd a fokhagymát, és a finomra reszelt sajtot, ízlés szerint sózzuk, és alaposan összekeverjük.

Öntsük az egészet úgy a felületre, hogy mindenhova kerüljön. 
Finoman rázogassuk meg, és 180 fokosra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt süssük meg. Ne legyünk türelmetlenek, lehet, hogy több időre is szükség lesz, hiszen a zöldségeknek is át kell sülniük, és a pite alja se maradjon sületlen.
Langyosan tálaljuk.








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...