2014. július 10., csütörtök

Házi pita





A pitát, vagyis ezt az egyszerű zsebes lapos kenyeret roppant egyszerűen el lehet készíteni, akár egy másfél óra alatt is. Nem sok minden kell hozzá, és bátran hozzáláthat az is aki nem egy gyakorlott pékmester.

hozzávalók:

1 1/4 csésze tej
2 ek olaj
3 csésze liszt
1 tk só
2 dkg élesztő

Természetesen használhatunk vizet is tej helyett, de nem lesz ennyire puha kicsit édeskés tésztánk. Esetleg ha van otthon író, vagy savó azzal is kiváló lehet.

A tejet meglangyosítom, és az élesztőt feloldom benne, hozzáteszem az olajat, ha a lehetőség adott használjunk olíva olajat, de a napraforgó olajjal is finom lesz.




Azután hozzáadom a lisztet, majd a sót, és alaposan összegyúrom Sima tésztát dagasztok belőle, és letakarva a duplájára kelesztem. Ezután 8-10 egyforma részre vágom, cipókat formálok belőle, és ismét kelni hagyom 20-25 percig. 



Ekkor a sütőt bekapcsolom, mire meg kelnek a cipók, akkorra 210 fokosra előmelegszik a sütő. 






A cipókból kerek  lapokat nyújtok, és az előmelegített sütőben 5 perc alatt megsütöm.



Konyharuhával takarjuk le, hogy melegen tartsuk, de le is fagyasztható. Felengedés után papírtörlő között pár másodperc alatt ismét friss, meleg pitát kínálhatunk.
Nagyon előnyös kiránduláskor, vagy csak a gyerekeknek szendvics készítésére is.



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...