2014. július 1., kedd

Ketchup



Jól bevált házi ketchup recept, ami már évek óta, sőt több mint 20 éve a család kedvence. Elkészítése sokkal egyszerűbb mint gondolnánk. Érdemes akár bolti sűrített paradicsom pürét használni, hiszen nagyon jó minőségűeket lehet kapni. Az olasz paradicsompüré kiváló, de szerintem az Aranyfácán a legjobb.


50 dkg sűrített paradicsompüré nagyon sűrű legyen, akár bolti paradicsom pürét is használhatunk
5 dkg cukor
1 dkg só
1 fej vöröshagyma
½ kávéskanál törött bors
1 kávéskanál szegfűszeg
½ kávéskanál fahéj
1 kávéskanál gyömbér por
1 szerecsendió reszelve
½ kávéskanál kakukkfű
1 dl ecet
1 evőkanál finomra vágott tárkony
1 kávéskanál fűszerpaprika (rózsa)
1-2 szem csillagánizs


A fűszereket nagyon finomra őröljük, átszitáljuk, a tárkonyt egy lábasba tesszük az ecettel, és 10 percig lassú tűzön főzzük. A sűrített paradicsomot egy rozsdamentes edényben feltesszük főzni, hozzászűrjük a tárkonyos ecetet, és a finomra őrölt fűszerekkel főzzük tovább. A vöröshagymát egy gézbe kötjük és úgy adjuk hozzá. forrástól számítva 20 percig állandó kavarás mellett főzzük. Ezután tiszta kis üvegekbe merjük, és légmentesen lezárjuk. Ezután dunsztoljuk, forrástól számítva 20-25 percig, majd hagyjuk kihűlni és címkézzük. A kamrában legalább egy évig eltartható bontatlan állapotban. Felbontás után hűtőben kell tartani.



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...