2014. július 12., szombat

Nyári töltött káposzta







Rendszeresen tanulmányozom a régi recepteket, és amikor egy jónak látszó kezembe akad, akkor megpróbálom úgy alakítani, hogy a mi szájízünk szerinti legyen. 

Sok-sok szakácskönyvem van, egy nemzeti ételek válogatás tanulmányozása közben akadtam egy oroszországi töltött káposzta receptre, ezt dolgoztam kicsit át, aminek úgy indultam, hogy legfeljebb egy tapasztalattal gazdagabbak leszünk, de kellemes csalódás érte kicsiny családunkat. 

Ez egy ismétlős recept. Tehát többször el kell készíteni, és a mostani után meg fogom próbálni úgy, hogy csombort is teszek bele.

A mostani a következők alapján készült.



Hozzávalók:

1 közepes fej édes káposzta
15 dkg rizs
2 evőkanál olaj
1 fej hagyma
60 dkg darált sertéshús
1 csokor petrezselyemzöld         
1 sárgarépa
só, bors, babérlevél

2 evőkanál zsír
2 evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
 Ízlés szerint sűrített paradicsom

a káposzta főzéséhez

víz
ecet                                                 

tálaláshoz

tejföl

Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, közben a rizst bő sós vízben félpuhára főzzük, és a darált húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, bele reszeljük a sárgarépát, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet, és összekavarjuk. 





A káposztát leveleire szedjük, és forró sós ecetes vízben főzzük, hogy könnyen feltekerhető legyen.





A káposzta levelek vastag erét levágjuk, és megtöltjük a leveleket a húskeverékkel, és töltött káposzta módján felcsavarjuk, egy lábasba rendezzük, közé dugunk 2-3 babérlevelet és vízzel felöntjük, hogy ellepje .




A lébe teszünk kevés sót, vagy ha van víz helyett húslevessel öntjük fel.  Kb egy órát főzzük,  majd a zsírból és lisztből rántást készítünk, ahogy hűl a rántás, elkeverjük benne a pirospaprikát, és a káposztához adjuk.

Igyekezzünk csomómentesen dolgozni, és alaposan forraljuk fel az ételt, hogy a liszt íz eltűnjön. Ez kb. 5 perc.

Ha valaki szereti, ekkor tegyen bele 2-3 dl sűrített paradicsomot, mi nem szeretjük úgy, de az eredeti recept paradicsomosan készült.


Tálaláskor tejföllel kínáljuk    





                                   

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...