2014. július 4., péntek

Pácolt fokhagyma receptek




Sokan szedjük az őszi fokhagymát, és nem igazán tudjuk mit is csináljunk vele, mert esetleg többet dugdostunk, mint amennyit el tudunk fogyasztani pár hónap alatt.

Ehhez szeretnék segítséget adni pár ötlettel. Ehetjük őket nyersen, de adhatjuk ételek készítéséhez, salátákhoz. A felhasználhatósága szinte végtelen, és csak fantázia kell hozzá.

Ecetes foghagyma

Hozzávalók:

fokhagyma,
egész szegfűszeg 
piros kaliforniai paprika
babérlevél
 
egész bors
 
szárított oregánó
 
piros erős paprika pehely
 
 
olívaolaj
 
ecet

Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket, és tegyük tiszta üvegekbe a kaliforniai paprika kockákkal. Adjunk üvegenként 1-2 babérlevelet, szegfűszeget, pár szem egész borsot, egy csipet oregánót, egy csipet erős paprika pelyhet (ez lehet csili, de cseresznyepaprika darabka is) valamint egy mokkás kanál sót. Az üvegekbe tegyünk 2 evőkanál olíva olajat, és a többit töltsük ki 10 %os ecettel.

Tegyük hűtőbe, 2-3 hét alatt éri el a tökéletes ízét.



Következő pácolt fokhagyma recept egy füstös ízű finomság, amit nagyszerű élvezet megkóstolni. Nem beszélve a fokhagyma gyógyító erejéről. É cseppen se féljünk, fogyasszuk bátran, hiszen a pácolás elveszi a kellemetlen szagát.



Füstös ecetes fokhagyma


Hozzávalók:


1 kg fokhagyma, megtisztítva
1 liter ecet 10 %-os
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só

Minden üvegbe

1 teáskanál pirospaprika-pehely
½ teáskanál édeskömény
¼ teáskanál füstölt paprika
Ízlés szerint szegfűszeg


A megpucolt fokhagyma gerezdeket a fűszerekkel üvegekbe rakjuk. Az ecetet a sóval és a cukorral felforraljuk, majd az üvegeket feltöltjük vele, az üvegek nyakáig, és rátesszük a tetőt.


Dunsztoljuk forrástól számított 10 percig, és a forró vízben hagyjuk kihűlni. Ezután címkézzük és tesszük a kamrapolcra, ahol egy évig is eláll.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...