2014. július 16., szerda

Zöldfűszeres cukkinifánk





 A cukkini egy olyan zöldségféle, amit nagyon változatosan lehet elkészíteni. Lehet édesség, előétel, főétel, vagy köret. Készíthetünk belőle lekvárt, de savanyúságot is. Talán nincs is másik ennyire sokoldalú növényünk. Mindenképpen érdemes termeszteni, ha lehetőségünk van rá.



Mai ebédünk egy feltétként elkészített finom fánk, ami már elkészítése elején is kellemes, étvágygerjesztő látványt nyújtott. Elkészítve pedig igazán izgalmas, és ízletes étel lett.



Hozzávalók:


3 db cukkini
2 tk só
1 közepes sárgarépa
¼ csésze újhagyma
¼ csésze kapor
¼ csésze petrezselyemzöld
2 ek  menta
20 dkg feta sajt
2 ek joghurt
¼ tk őrölt bors
1 tojás
½ csésze liszt
1 csomag sütőpor
olaj a sütéshez



A cukkinit megmossuk, lehámozzuk a héját, és lereszeljük a répával együtt. 







Megsózzuk, és 15 percig állni hagyjuk. Amíg pihen a cukkinis répa, a zöldfűszereket apróra vágjuk. A zöldhagymának a zöld részét is bátran vágjuk fel finom, és kellemes színfolt lesz a fánkocskákban.




A levétől kicsavart cukkinit összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel, belemorzsoljuk a feta sajtot, hozzáadjuk a tojást, és a joghurtot, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, amivel óvatosan eldolgozzuk.







Egy serpenyőbe kevés olajat teszünk, amit felforrósítunk, és egy evőkanál segítségével cukkini fánkokat szaggatunk bele, amit szépen ellapogatunk, és arany barnára sütünk. A serpenyőbe ne tegyünk túl sok olajat, mert akkor nehezen kezelhető a massza. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Amikor megsült papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.




Joghurttal, tejföllel, vagy paradicsommártással tálaljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...