2014. augusztus 29., péntek

Gnocchi (nyokki) bazsalikomos paradicsommártással



Rengeteg paradicsom van a kertben, és a paradicsomvész már felvetette a fejét. Mit lehet csinálni, menteni a menthetőt.
Éppen ezért a mai ebéd gnocchi paradicsommártással. És mivel bazsalikommal tele a kert, jó sokat tettem bele, hogy még inkább ízletes legyen.

Hozzávalók 

320 ml sűrűre főzött paradicsom püré
1/2 fej vöröshagyma
15 dkg sonka

bors
oregánó
cukor
2 evőkanál olaj
nagy csokor bazsalikom

Az olajat felforrósítjuk, és az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt sonkát, azt is átpirítjuk majd a paradicsom pürét is beletesszük. Ekkor sózzuk, borsozzuk, és egy kanál cukrot is hozzáadunk, hogy az ízek jól harmonizáljanak. Addig pirítjuk, amíg a paradicsomon látszik, hogy karamellizálódik, vagyis kezd barnás lenni. Ekkor beleteszünk egy teáskanál oregánót, és felöntjük kevés vízzel. Addig főzzük, míg a hagyma szétfő benne, a vizet mindig apránként pótoljuk.
Mielőtt a tüzet elzárnánk alatta hozzáadjuk a felvágott bazsalikom leveleket, de azzal már csak átforgatjuk, hogy éppen csak kicsit fonnyadjon meg a bazsalikomlevél.




Gnocchival tálaljuk. Természetesen más kifőtt tésztát is adhatunk mellé, de a házi gnocchi nem sok idő alatt elkészíthető.

Hozzávalók:

2 közepes burgonya 
5 dl liszt
csipet só
1 egész tojás

A burgonyát megfőzzük, és összetörjük, hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a csipet sót, a tojást, és a lisztet.



Összegyúrjuk, és letakarva 10-15 percet pihentetjük.
Azután felvágjuk,



 és a részeket kb 1 cm vastag rúddá sodorjuk, majd felszeleteljük.



Azután egy villa segítségével megformázzuk. 



Hagyhatjuk úgy is, hogy csak egyet sodrunk rajta, mint a nudlival szoktuk, 


de sokkal finomabb, ha a villával formázzuk, mert a szósz így sokkal jobban tud rajta megtapadni, hiszen a vájatok megtelnek a finom paradicsomos mártással.



Bő forró sós vízben 10-15 perc alatt megfőzzük,





és a bazsalikomos mártással nyakon öntjük. egyet rottyantunk rajta, és forrón parmezánnal, vagy egyéb kemény reszelt sajttal megszórva tálaljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...